Tudomány

Titokzatos jeleket találtak jeruzsálemi régészek

24.hu
24.hu

2011. 12. 08. 10:17

Egy ókori izraeli épületben három ismeretlen eredetű, V alakú vágásra bukkantak. Senki sem tudja, mire lehettek jók.

Korábban a témában:

V-jelek (v-jelek, jeruzsálem, )Fotó: Sebastian Scheiner/AP

A különleges ábrák egymás mellett helyezkednek el egy mészkőpadlóba vájva Dávid király városában. Mélységük öt centiméter, a V alakok szárainak hosszúsága pedig fél méter.

Eli Shukron régész úgy nyilatkozott róluk, hogy a jelek nagyon furcsák és érdekesek, még soha nem látott ezekhez foghatót.

Az ásatást vezető régészek szerint a mélyedések legalább 2800 évvel ezelőtt készülhettek, és valamilyen fából alkotott szerkezetet helyeztek el bennük. Lehetséges, hogy rituális funkciót láttak el.

A jelek különösségét csak fokozza, hogy az elveszett zsidó kincsek után kutató brit felfedező, Montague Parker 1909 és 1911 között készült térképén egy “V” jellel látták el az egyik föld alatti csatornát, amit a modern régészek még nem tártak fel.

A helyszínen talált kerámiacserepek arról tanúskodnak, hogy az építményt az Kr. e. 800 körül a júdeai királyok uralma alatt használták legutoljára.

A jelek mellett nem messze egy kőoltár található, amelyet akár a halott ősök emlékének is állíthatták, vagy pedig a pogány vallások egyik szakrális helyének maradványa lehetett.

A régészek annyira zavarban vannak a jelek értelmezését illetően, hogy a világ legnagyobb közösségi portálján, a Facebookon kérnek javaslatokat a rejtély megoldásához.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.