Tudomány

Elnökről nevezték el az ásványt

Nurszultan Nazarbajev kazah államfő után "Nurnazennek" nevezne el az oktatásért és tudományokért felelős kazah minisztérium egy új ásványt.

“A közelmúltban felfedeztünk egy új, a szénhidrátok csoportjába tartozó ásványt, amelyet egyrészt a high-tech orvosi műszerek gyártása, illetve a kémiatudomány területén is hasznosítani lehet” – közölte a közép-ázsiai ország minisztériuma. “Felfedezői úgy döntöttek, hogy Kazahsztán függetlenségének 20. évfordulója alkalmából Nurnazennek nevezik el az ásványt”, a nevet az 1990 óta hivatalban lévő államfő kereszt-és vezetéknevének első szótagjaiból rakták össze – olvasható a minisztérium közleményében. A névadási kérelmet a nemzetközi ásványtani intézet fogja elbírálni.

Nazarbajevnek egyébként csütörtökön egy alkotmánymódosítással a “Nép Hőse” címet adományozták, amely – a tavaly neki kitalált a “Nemzet Vezetője” tisztséghez hasonlóan – különböző előjogokat biztosít a 71 éves államfőnek. A “Nemzet Vezetőjeként” például Nazarbajevet az élete végéig sem büntetőjogi, sem államigazgatási eljárásban nem lehet felelősségre vonni azokért a tetteiért, amelyeket elnökként hajt végre.

A kőolajban és földgázban gazdag volt szovjetköztársaságot immár 21 éve vezető államfő áprilisban a szavazatok 95 százalékával nyert az újabb elnökválasztáson. Nazarbajev dicső cselekedeteinek bemutatására nemrég egy múzeumot rendeztek be a kazah fővárosban, Asztanában, kézfejének rajzolata pedig minden bankjegyen megtalálható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik