Tudomány

Jelentős áttörés a malária elleni küzdelemben

Európai kutatók fedezték fel, hogy a malária parazitája miként képes az emberi vérben mindent túlélni - ebben próbálják most megakadályozni.

A malária parazitája az egyik emberről a másikra az Anopheles szúnyogfajok nőstényének közvetítésével jut át a fertőzött vérrel. Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset is lehet világszerte – a halálesetek 90 százaléka Afrikában történik, melynek 92 százaléka 5 év alatti gyereket érint.

Francia és brit kutatók azonosították a Plasmodium falciparum parazitában azokat a géneket, amelyek a kináz elnevezésű enzimeket kódolják – a parazitának ugyanis 36 kinázra van szüksége az emberi vérben történő fejlődéshez és túléléshez.

Christian Doerig, a Francia Egészségügyi és Orvosi Intézet munkatársának elmondása szerint jelenleg olyan szereket keresnek, melyek épp ezen protein-kinázok működését állítják le.

A jelenleg rendelkezésre álló maláriaellenes szerek közül az artemizinin a legjobb, azonban túlzott és helytelen alkalmazása ahhoz vezetett, hogy a malária parazitája kezd ellenállóvá válni vele szemben. Éppen ezért jelentene jelentős áttörést a betegség elleni küzdelemben az előbb leírt szerek kifejlesztése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik