Tudomány

Hogy ne párásodjon a lencse

A szemüvegesek régi ellensége a pára, most viszont egy új fejlesztésnek köszönhetően ennek vége – legalábbis ezt állították egy budapesti bemutatón. Megnéztük, hogy látunk-e.

Magyarországon a látáskorrekciót igénylők száma a lakosság 70 százalékát teszi ki, amelynek 40 százaléka az állandó szemüvegviselő. Közülük szinte mindenki ismeri azt a kellemetlen érzést, amikor valamilyen külső tényező hatására párás lesz a szemüvege. Például, hidegről, melegbe érkezéskor, vagy éppen főzés közben a gőz hatásától semmit sem lát. A szemüveg üzemzavara nemcsak kellemetlen, de rendkívül balesetveszélyes is lehet.

Ilyen is van

Amint a videón is látszik, érdekes élethelyzetek idéz elő a pára a szemüvegesek életében.

Erre próbált megoldást találni a világ legnagyobb szemüveggyártó cége, amikor félezer kutató segítségével egy speciális szemüveglencse fejlesztésébe kezdtek, amelyet a megfelelő szerrel kezelve egy hétig óvhatunk a párásodástól.

A sajtóbemutatón főzés közben tesztelhettük a lencsét, kipróbálva, hogy az új szemüveglencse mennyire állja a sarat például főzés közben, amikor a gőzölgő fazék fölé hajolunk, vagy amikor éppen a sütő ajtót nyitjuk ki. A lencse átment a teszten, végig láttunk.

A szemüveges főszakács, Sanyi a Hír24-nek elmondta mivel ő is szemüveget hord, nagy segítséget nyújt neki a lencse, hiszen nem kell félnie „ellenségétől” a párától.

Megtudtuk, egy pár speciális lencse 32000 forinttól elérhető, a hozzá tartozó aplikátor pedig 1500 forint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik