Tudomány

Halálosztó tengeri jégcsapot filmeztek le

A világon elsőként kapták lencsevégre a bizarr víz alatti természeti jelenséget a BBC filmesei.

Fotó: BBC

Eddig még soha nem sikerült megörökíteni a brinicle nevű jelenséget, a mozgó jégcsapot, amely sós óceáni vízben keletkezik a jégtáblák alatt. A brinicle ránézésre a földfelszíni tornádókra emlékeztet, csak míg utóbbi a mozgásával végez pusztítást, előbbi dermesztő „érintésével”.

A BBC filmesei a Frozen Planet sorozat forgatásakor az antarktiszi tengerfenéken a Ross-sziget közelében figyelték meg, hogyan fagyaszt meg mindent maga körül. Ha a brinicle a talajjal érintkezik, minden életet elpusztít maga körül.

A gyilkos jégcsap anyaga sűrűbb, mint a tengeri vízé és sokkal több sót tartalmaz, ezért sokkal hűvösebb környezeténél. A brinicle-ről 1974-ben Seelye Martin oceánográfus állított fel egy mai napig is érvényben lévő elméletet. A vándorló jégcsap a magas sótartalmú vízből keletkezik. Mivel összetétele tengervíz, szerkezete porózus.

A kialakult jégen apró csatornák jönnek létre, melyek segítik a szuperhideg víz áramlását. A jégcsap rendszere “önfenntartó”. A vízben a folyamat során lejjebb és lejjebb vándorol, és addig marad fenn, amíg a környező áramlás “táplálni tudja”.

A brinicle-t bemutató film megtekinthető a BBC Nature honlapján, narrátor Sir David Attenborough.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik