Tudomány

Sikeresen landolt a Szojuz

Az előre kijelölt célkörzetben, a kazahsztáni Arkaliktól északra rendben Földet ért kedd reggel a Szojuz TMA-02M orosz űrhajó leszálló egysége.

A visszatérő kabinban három űrhajós, az orosz Szergej Volkov, az amerikai Mike Fossum és a japán Furukava Szatosi tért vissza, miután 165 napot töltött el a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).


Galériáért kattintson a képre
Fotó: Reuters

Az orosz televízió egyenesben közvetítette a leszállást. Az űrhajósok láthatóan jó hangulatban voltak miközben kiemelték a kabinból, majd egy padra ültették őket. Azon nyomban takarókat terítettek rájuk, hiszen a Földet érés körzetében, a kazahsztáni sztyeppén mínusz 15 Celsius-fokos hideg volt.

Távozásuk után a Föld körül átlagosan 350 kilométeres magasságban keringő űrbázison három űrhajós maradt. Az orosz Anton Sklaperov és Anatolij Ivanisin, valamint az amerikai Dan Burbank a múlt héten érkezett az ISS-re két hónapos késéssel.

Az eredeti tervek szerint szeptemberben indították volna őket a világűrbe, de elhalasztották útjukat, miután egy Szojuz hordozórakéta meghibásodása miatt augusztus végén nem sikerült Föld körüli pályára állítani egy Progressz automata teherűrhajót.

Az orosz űrhatóságok azt követően adták ki a Szojuzoknak a startengedélyt, hogy megállapították a hiba okát és elhárították a műszaki rendellenességet. A Szojuz űrhajókat hasonnevű hordozórakétákkal állítják orbitális pályára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik