Tudomány

Veszélyben a pöttyös gekkó

A hüllőről úgy tartják, porrá őrölve segítheti a HIV-vírus kezelését, emiatt nőtt az állat csempészése.

A pöttyös – más néven tokee – gekkó iránti kereslet rakétaszerűen emelkedett az utóbbi években, miután blogbejegyzések, újságcikkek és vadorzók azt kezdték híresztelni, hogy a hüllő nyelvének és belső szerveinek elfogyasztása csodagyógyszer a HIV kezelésére – figyelmeztetett a TRAFFIC nevű délkelet-ázsiai szervezet.

A csoport szerint ezek az állítások híján vannak minden alapnak, és csak “téves híresztelések” táptalaját jelentik. A Fülöp-szigetek kormánya júliusban figyelmeztetett: a gekkók AIDS és impotencia elleni felhasználása kockára teszi a betegeket.

Amennyiben a hüllőkkel folyó kereskedelem tovább terebélyesedik, évekbe telhet helyrehozni a populációt érő károkat – fogalmazott a TRAFFIC délkelet-ázsiai szervezetének helyettes vezetője.

A gekkókat szívesen tartják háziállatként Ázsiában, a hüllők helyi hiedelmek szerint hagyományos kezelést jelentenek olyan betegségek ellen, mint a cukorbaj, az asztma, a bőr betegségei, vagy épp a rák.

Tetemüket rendszerint kiszárítják, majd porrá őrlik, így fogyasztják el. Ázsia egyes részein a tokee bort vagy whiskyt energiaitalként fogyasztják.

A kékes-szürkés bőrű, narancsos foltokkal díszített pöttyös gekkó akár 40 centiméteresre is megnőhet. Az állat rovarokon és csúszómászókon él, nagy szerepe van az ökoszisztéma fenntartásában.

A TRAFFIC szerint 1998 és 2002 között 8,5 tonna szárított gekkót vittek be legálisan az Egyesült Államokba, ahol tradicionális gyógyszerként használták fel a tetemeket. A kereslet Ázsiában – különösen Kínában – folyamatosan nő.

Az állat védelmét igen szerény jogi keretek biztosítják, a TRAFFIC épp ezért szorgalmazza, hogy kerüljön a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény – CITES – oltalma alá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik