Tudomány

A dominók fekete péntekje (2007)

Leeuwarden, 2007. november 16. – A Dominónap történetében egyedülálló módon megtörténik az, amitől mindenki retteg: nem sikerül megdönteni az előző évi rekordot.

Az 1998-ban először megtartott Dominónapot a magát csak Mr. Dominónak nevező Robin Paul Weijersnek és az Endemol produkciós irodának köszönhettük. A koncepció pofonegyszerű volt: egy olyan, látványos show-műsor megalkotása, melynek egyetlen célja az éppen aktuális, Guinness Rekordok Könyve szerinti rekord megdöntése.

Az első adásban (amely a Domino D-Day: Visionland címet kapta) egyébként egy tíz évvel korábban, szintúgy Hollandiában felállított rekordot döntöttek meg 1998. augusztus 28-án – 2,3 millió felállított dominóból 1 605 757 dőlt el, ami bő 277 ezerrel volt több a korábbi csúcsnál. A műsornak akkora sikere volt, hogy hamar nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát: itthon például 2001 óta követhettük figyelemmel a boruló téglatestek okozta hipnotikus látványt.

Míg a magyarok hamar csatlakoztak az építőkhöz, voltak nemzetek, akik inkább maguknak követelték a legtöbb sorban megdöntött dominó megtisztelő címét. Míg a holland kezdeményezés minden év novemberében próbálta túlszárnyalni az előző év teljesítményét, addig Kína (más távol-keleti országokkal) decemberben próbált erre rákontrázni.

A Dominónap minden évben új tematikával készült. Míg 99-ben Európa Határok Nélkül címmel került adásba, addig például 2001-ben Híd a világok között, 2005-ben Az örökzöld történetek dominó színháza, 2006-ban pedig A zene mozgásban volt a téma.

Noha a legtöbb néző valószínűleg megelégedett volna ennyi változatossággal, a projekt hátterében dolgozók a dominók egyre nagyobbodó számán túl is kihívásokra vágytak. Ennek volt köszönhető, hogy 2004-ben bevezetésre került az Építők Kihívása. Ez azt jelentette, hogy néhány „szerencsés” építőnek élő egyenesben kellett felépítenie egy-egy szakaszt – sikerességükön adott esetben több százezer dominó (és egyben a rekordkísérlet) sorsa múlott.

A 2007-es évben 4,5 millió dominót állítottak fel, százezerrel többet, mint előtte egy esztendővel. Mivel a korábbi tapasztalatok alapján számítani lehetett a minimum 92-93%-os döntési arányra, ez elegendőnek tűnt a 2006-os, 4079 381 eldőlt dominóból álló rekord megdöntéséhez. A műsor a Beleesni az életbe címet kapta, bár utólag valószínűleg a Pofon az élettől jobban illett volna rá: a 12 ország 85 építője ugyanis nem tudott örülni a 3 671 465 eldőlt téglatestnek. A rekordkísérlet kudarcát először a negyedik Építők Kihívása sikertelenségének tulajdonították, ami miatt 400 000 dominó maradt állva. Persze a végleges összesítés adatait látva hamar kiderült, hogy ez is csak akkor számított volna, ha az első Építők Kihívása után megmaradt százezer dominó is eldől.

A fájdalom és a sírás-rívás teljesen érthető volt – közel 6,5 millió magyar néző gyászolt együtt az építőkkel. Dramaturgiailag azonban “jó húzás” volt, hiszen annál nagyobb lehetett a 2008-as Dominónap, ahol a műsor tízéves fennállását nemcsak a 2006-os rekord, hanem kilenc további világcsúcs megdöntésével ünnepelték.

A nagy visszatérésnek azonban csak egyetlen további évig örülhettünk, hiszen a 2009-es műsor óta – nagyrészt a világválság okozta gazdasági nehézségek miatt – nem volt Dominónap.

A jelenlegi rekord (4 491 863 eldőlt dominó) tehát szó szerint megdöntésre vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik