Tudomány

Öngyilkos lett a Facebook-rivális alapítója

Mindössze 22 éves korában véget vetett életének Ilja Zsitomirszkij, a Diaspora nevű oldal alapítója.

A New York-i diákot, a Diaspora nevű közösségi oldal alapítóját jelenlegi lakásában, San Franciscóban találták holtan. Az oldal a Facebook biztonsági beállításaival és adatkezelésével elégedetlen réteget tekintette célközönségének.

A fiatalember halálának körülményeiről még nem tettek közzé részleteket, az eset feltárása zajlik – írta a BBC.

A Diaspora oldalán nem jelent meg semmi, nem kommentálták a halálhírt. Az oldal stílusosan egy pitypangot helyezett volt alapítója képe mellé, amely növény egyébként is az oldal szimbóluma volt.

A kis garázscég, mint az már szinte elvárás, egy egyetemi kollégiumi szobában indult nagyjából egy évvel ezelőtt. Négy iskolatárs, köztük Zsitomirszkij alapította a New York-i egyetemen. A hírek szerint egyébként Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója is támogatta egy nem ismert összeggel a projektet.


A négy alapító majdhogynem tini: Maxwell Salzberg (24); Ilija Zsitomirszkij (22); Daniel Grippi (22) és Raphael Sofaer (20). Mint az Zsitomirszkij egy interjúban elmondta: a projektjükhöz 200 ezer dollárt sikerült előteremteniük, és eszük ágában sincs pénzt csinálni belőle.

A Diaspora nagyjából azokat a lehetőségeket kínálja, mint a Facebook, csak lényegesen több egyéni biztonsági paraméterrel. Az oldal persze nem kerülhette el a kritikai észrevételeket, attól a pillanattól kezdve, hogy nyilvános lett a programkódja, rengeteg megjegyzést kapott az oldal éppen biztonsági rései miatt.

A Diaspora az ismertebbek közé tartozik a Facebook-kihívók közt, mint az Appleseed, OneSocialWeb vagy az Elgg – sorol fel néhányat a BBC.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik