Tudomány

Mint egy szűzlány (1984)

1984. november 12. – Megjelenik Madonna második lemeze, rajta az album címét is adó Like a Virgin című dallal.

Az eredetileg kilenc dalból álló lemez már 1984 áprilisában kész volt, azonban a kiadó nem volt hajlandó nyilvánosságra hozni az albumot, mivel az énekesnő első, 1983-ban kiadott, saját magáról elnevezett korongja akkor még szépen teljesített az eladási listákon. Madonna nem örült a késlekedésnek, mivel első sikerei után hamar meg kívánta szilárdítani a zeneiparban elfoglalt pozícióját.

Persze akkor még senki nem tudhatta, hogy a bő fél éves csúszás nem érinti hátrányosan a lemez fogadtatását – az albumot már 1985-ben újra kiadták, majd 2001-ben még egyszer. A kiadás idején világszerte 12 millió példányt adtak el, összesen pedig 21 milliót – vagyis bekerült a minden idők legtöbbet eladott lemezei közé. (Igaz, ezt a listát olyan albumok vezetik, mint Michael Jackson Thriller című lemeze 110 millió eladott példánnyal és az AC/DC Back in Black című korongja 49 millió eladással.)

Bár a Like a Virgin a kritikusoktól vegyes fogadtatást kapott, Madonna karrierje ezzel indult meg csak igazán: életében először bekerült a Billboard 200-ba, (ami az amerikai lemezeladásokat veszi számba hétről hétre), de Németországban, Olaszországban, Hollandiában, Új-Zélandon, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban elérte az első helyet is.

Az énekesnő bevallása szerint az elhíresült dal és a lemez is azért kapta a Like a Virgin címet, mert mindig is szeretett játszani a sztereotípiákkal és előítéletekkel. Elmondása szerint már gyerekkorában is úgy látta, hogy a nők két szélsőséges típusaként egyrészről a jóságos Szűz Mária, másrészről a mindenki által elítélt szajha jelenik meg. Éppen ezért arra volt kíváncsi, hogy mennyire képes ezt a két szerepet egyesíteni. Bár szerintünk azzal is tisztában kellett legyen, hogy az emiatt várható botrány nem kevés reklámot is jelent.

Ennek legszebb példája Madonna azon nyilatkozata, melyben elárulta, hogy a címadó dal – bár szövege valóban kétértelmű – egyáltalán nem a szexről szól, ahogy azt sokan (félre)értették, hanem arról a csodálatos érzésről, mikor az ember valami vagy valaki (új) miatt teljesen feltöltődik energiával, mintha újjászületne, mintha először tapasztalna valamit.

Akárhogy is legyen, bátran merjük állítani, hogy aki addig nem ismerte Madonnát, az az albumon megtalálható Like a Virgin és Material Girl című dalok által biztos, hogy megismerte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik