Tudomány

Új eszközzel “beszélgettek” a testükbe bezárt emberekkel

Egy hordozható szerkezettel sikerült kommunikálniuk tudósoknak vegetatív állapotban lévő páciensekkel.

Kapcsolódó cikkek

Bezártság szindrómának nevezik azt az állapotot, amikor valaki évtizedekig él szinte csak vegetatív állapotban, anélkül, hogy mozgatni tudná testrészeit, vagy éppen bármilyen módon kommunikálni tudna környezetével.

Régebben az ilyen betegekről azt feltételezték, nincsenek maguknál, mivel a hagyományos értelemben véve nem reagálnak semmire, azonban az új kutatások bizonyították, hogy ez nincs így.

Tavaly azt is sikerült elérni, hogy bezárt betegeket alapszintű kommunikációra bírják funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárással, azaz MRI-vel.

Akkor 16 bezárt pácienst kértek arra, hogy képzeljen el egy szituációt. A feladatot a kísérleti alanyok elvégezték, és agyi aktivitást mértek náluk a megfelelő területeken.

Az MRI-képek alapján felismerték, a betegek tudatuknál vannak, azzal szemben, hogy a klinikai vizsgálatok mást mutattak.

Az MRI egy hatékony szerkezet, de nagyon nehéz a szállítása, éppen ezért fejlesztettek ki most egy új és az MRI-nél olcsóbb EEG gépet a bezártság szindrómásokkal való kommunikációra.

Az új készüléket a Lancet folyóiratban megjelent tanulmány szerint 16 beteg és 12 egészséges önkéntesen tesztelték.

Az eredmények szinte megegyeztek az MRI-vel végzettekkel, azaz a bezárt pácienseket sikerült kommunikációra bírni, azzal az eltéréssel, hogy a bezártak az eredemények alapján sokkal motiváltabban reagáltak az elvégzendő feladatokra – el kellett képzelniük, miként mozgatják a lábujjukat vagy az öklüket -, mint egészséges társaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik