Tudomány

Rájöttek, hogyan lép a vérbe a malária

A felfedezés megnyitja az utat a célzott malária elleni vakcina kifejlesztésére.

Sikerült azonosítaniuk a cambridge-i Wellcome Trust Sanger Intézet kutatóinak azt az útvonalat, amelyen malária kórokozója a vörösvértestekbe jut.

A kulcsot jelentő receptor felfedezése megnyitja az utat célzott vakcinák kidolgozása előtt, mert a belépési mechanizmus a Plasmodium falciparum kórokozó valamennyi ismert törzsénél azonos.

“Megállapításaink váratlanok voltak, és teljes mértékben megváltoztatták, ahogyan a kórokozó benyomulási folyamatát látjuk” – emelte ki Gavin Wright vezető szerző, az intézet munkatársa.

Wright és kutatótársai kísérleteikben megmutatták, hogy a behatolás a parazita egy specifikus molekulájának, ligandumának és a vörösvértest egyik receptorának kölcsönhatásán múlik. Ha sikerül ezt a kölcsönhatást ellehetetleníteni, akkor meghiúsul a kórokozó támadási kísérlete, mert nem lesz képes rést vágni a sejt védőfalán.

Októberben lendületet vett a világ első malária elleni vakcinájának fejlesztése, amikor kiderült, hogy a tesztelés harmadik fázisában afrikai gyermekek 56 százalékánál valóban csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.

HOGYAN TERJED A MALÁRIA?

Az Egészségügyi Világszervezet – WHO – adatai szerint évente akár 300 millió maláriás eset van világszerte, 2009-ben 781 ezren haltak meg miatta, főként afrikai gyerekek.

A halálesetek 90 százaléka történik Afrikában, ennek 92 százaléka 5 év alatti gyereket érint. A malária úgy terjed, hogy miután a fertőzött ember vére a szúnyogba kerül, az egy másik embert megcsípve a nyálában adja át a betegség parazitáját.

A paraziták a frissen megfertőzött ember májában maradnak néhány hétig, majd a véráramba jutnak, ahol megfertőzik a vörösvértesteket, majd tovább szaporodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik