Tudomány

Orrszarvúkat reptettek Dél-Afrikában

A Természetvédelmi Világalap 19 keskenyszájú orrszarvút mentett meg helikopterek segítségével.

Kapcsolódó cikkek

A repülő orrszarvúk látványa valóssággá vált Afrika Eastern Cape tartományába, amikor is a Természetvédelmi Világalap szakemberei 19 keskenyszájú orrszarvút mentettek meg az orrvadászok elől.

A 800 és 1400 kilogramm között mozgó kövér állatokat altatva, bekötött szemmel, lábukat egy tartózsineghez kötözve emelték fel helikopterrel, majd szállították őket ebben az állapotban 1500 km-rel arrébb.

Fotó: WWF – Black Rhino Range Expansion Project

Az állatmentők azért voksoltak az orrszarvú reptetésre, ugyanis úgy tartják, ez az a technika, melynél az utazás során a hatalmas állatokat biztos, hogy nem érheti stressz. Máskor a kamionokra rakva, egyenetlen terepen a ketrecben való zötykölődés állítólag teljesen kikészítette idegeiket.

Lelki bajokat ugyan nem kaptak az orrszarvúk az új módszertől, de annál meglepettebbek lehettek, amikor megszokott legelőik helyett egy teljesen új környezetben ébredtek fel. Ha eddig nem úgy “tekintettek” az állatvédőkre a keskenyszájú rinocéroszok, mint varázslókra, ezután már biztosan úgy fognak.

A keskenyszájú orrszarvúk számát 2003-ban 3600 példányra becsülték. A Természetvédelmi Világalap szakemberei a Black Rhino Range Expansion projekt keretében eddig hét populációt költöztettek át sikeresen Eastern Cape-ből az északi Limpopóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik