Tudomány

Paranormális, hiszed-e vagy sem?

Az amerikai hetven százaléka szerint léteznek természetfeletti erők.

A LiveScience online ismeretterjesztő magazin felmérést készített a halottakkal összefüggő ünnepek idején arról vajon mennyien hisznek az emberek a túlvilági jelenségekben.

Meglepő lehet, 2011-ben az az eredmény, hogy az amerikai embereknek kicsivel több, mint a fele úgy véli, hogy a halottak szellemként élnek tovább. A megkérdezettek 65%-a éppen ezért elhiszi, hogy a boszorkánytáblával kommunikálni is lehet velük, és ez a kommunikáció veszélyeket rejt magában.

Példa arra, hogy az amerikaiak milyen félősek, kiderült, hogy 37%-uk hisz a kísértet-járta házakban, továbbá 41%-uk az hatodik érzékben. A közvélemény kutatás olyan meglepő kérdéseket is tartalmazott, hogy hisznek-e még a maiak a boszorkányokban: 21%-uk válaszolt igennel. Ugyanennyien gondolják azt, hogy reinkarnálódhatnak.

Abban, hogy szellem szállhat meg bennünket csak 9%-uk hisz, abban viszont, hogy a gonosz képes lenne a világon eluralkodni, már 42%.

Richard Wiseman a Hertfordshire-i Egyetem pszichológusa a 2011-ben megjelent Paranormality című könyv szerzője szerint még mindig a tudás a legjobb fegyver a szellemektől való félelem ellen. Így tehát, ha borzongunk érdemes megismerkednünk a szkepticizmussal.

Minél inkább ismerjük a természetet, annál biztosabbak lehetünk, hogy a természetfeletti jelenségekre lehet ésszerű magyarázatot találni, és megszabadulhatunk az életünket uraló felesleges rettegéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik