Művér a láthatáron

Két éven belül kipróbálhatják az első őssejtekkel létrehozott mesterséges vért.
Kapcsolódó cikkek

Örökre megszűnne a vérhiány és elfelejthetnénk a véradást, ha sikerrel járna brit tudósok kutatása, amely biztosítaná ipari mennyiségű művér előállítását a jövő műtétjeihez.

Az Edinburgh-i és Bristoli Egyetem kutatói első alkalommal állítottak elő több milliárd vörösvérsejtet őssejtek felhasználásával. Sajnos hiába tűnik soknak a sok milliárdnyi vörösvérsejt, amit sikerült tenyészteniük, egy átlagos vérátömlesztéshez 2,5 billió – ezerszer ezer – vörösvérsejtre lenne szükség.

A kutatók elvileg képesek lennének arra, hogy egy pár napos emberi embrió őssejtjeinek felhasználásával teljes országokat ellátó vérmennyiséget készíthessenek. A vérgyártás a gyakorlatban azonban még nem ennyire egyszerű.

A britek mégis bizakodóak, szerintük két-három év elegendő a fejlesztésekhez, és nemsokára injekcióval beadható lesz az első önkéntesnek az őssejtekből származó vér.

A művér hatékonyságát ezután egy nagyszabású klinikai tesztelésnek vetik alá. Ha minden jól megy, egy évtizeden belül kezdődhet meg rutinszerű alkalmazása. A következő húsz éven belül akár 946 ezer liter vért gyárthatnának évente.

Az Edinburgh-i Egyetem professzora Marc Turner szerint érdemes lenne a mesterséges vért 0-negatív vércsoportúnak készíteni, mivel ez az univerzális “donor vér”, amit a lakosság 98 százaléka szükség esetén megkaphatna.

A vérgyártáshoz csakis olyan embriókat alkalmaznának, amelyek mesterséges megtermékenyítésből megmaradtak meg, és a kutatási program számára adományoztak.

A fejlesztést hátráltathatja a legutóbbi Európai Uniós etikai döntés, miszerint nem lehet olyan eljárásokat szabadalmaztatni, melyeknél a kutatási szakaszban embrionális őssejteket használtak fel. A kutatók ezért az embrionális őssejteket valószínűleg más forrásból származó sejtekre cserélnék le.

A világ más pontjain már klinikai tesztelés alatt állnak különböző vérpótló készítmények. Ilyen az ausztrál HBOC201 nevű készítmény, mely 2011 tavaszán megmentette egy súlyos vérveszteséget szenvedett ausztrál nő életét.