Tudomány

Megfejtettek egy 250 éves okkultista kódexet

A nyelvészek által feltört kézirat egy 18. századi titkos társaság szertartásairól szól.

Fotó: University of Southern California/Uppsala University

 

A Dél-Kaliforniai Egyetem bejelentése szerint a kutatók végre megfejtették a 105 oldalas, 18. században íródott Copiale Cipher néven ismert könyvet, melyre még a volt NDK-ban bukkantak rá.

A kézírásos, gyönyörű kötésű könyv főként egy az 1700-as években működött titkos társaság misztikus szertartásait tartalmazza, valamint politikai nézeteik egy részét.

A könyvet egy kelet-berlini archívumban fedezték fel, ám ma már magántulajdonban van. A kéziratban 90 különböző karaktert használtak, melyek között absztrakt szimbólumok, de latin és görög betűk is akadnak.

Kevin Knight, az USC számítógéptudományi kutatója szerint eredményük több száz év után végre betekintést enged a titkos társaságok működésébe és nézeteibe.

Knight, valamint Beata Megyesi és Christiane Schaefer – utóbbiak a svéd Uppsalai Egyetem nyelvészei – idén látott hozzá a kódfejtéshez egy számítógépes programmal, amely a betűk és szimbólumok gyakoriságát és csoportosítását elemezte, majd létező nyelvekkel vetették össze az így kapott információkat.

Először a latin betűket hasonlították össze nyolcvan nyelvvel, ám így nem jártak sikerrel. Végül rájöttek, hogy az üzenetet nem ezek, hanem az elvont szimbólumok hordozzák, a latin betűk pedig a szóközöket jelzik az egyébként német nyelven megfogalmazott szövegben.

Ajánlott videó