Tudomány

Elhunyt egy Nobel-díjas

Herbert Hauptman, a kémiai Nobel-díjat 1985-ben megosztva kapta a röntgendiffrakciós kristályszerkezet-meghatározások közvetlen módszerének kidolgozásáért.

A kutatót 94 éves korában érte a halál vasárnap a New York állambeli Buffalóban, nem sokkal azután, hogy stroke-ot szenvedett – közölte egyik munkatársa.

Herbert Hauptman 1917. február 14-én született, 1939-ben a New York-i Columbia Egyetemen szerzett diplomát. 1947 és 1961 között fizikusként, 1962 és 1970 között matematikusként dolgozott az amerikai tengerészeti kutatólaboratóriumában. 1970-től a buffalói New York Állami Egyetem kutatóprofesszora volt.

A kémiai Nobel-díjat 1985-ben Jerome Karle kémikussal megosztva kapta a röntgendiffrakciós kristályszerkezet-meghatározások közvetlen módszerének kidolgozásáért.

Mielőtt Hauptman és Karle módszerüket kidolgozták, körülbelül két évig a kristályos szerkezetű anyagok molekuláris struktúrájának meghatározása meghatározása. A nyolcvanas évektől – nagy teljesítményű számítógépek használatával – már a legbonyolultabb anyagszerkezetek analízise is “pillanatok” kérdése.

Herbert Hauptman még a kilencvenes éveit taposva is dolgozott abban a kutatóintézetben, amely az ő nevét viselte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik