Tudomány

Titokzatos kincsek egy tasnádi templomban

Állítólag valódi ritkaságról van szó, hasonló lelet ugyanis mindeddig nem került elő.

Ritka leletre bukkantak a romániai Szatmár Megyei Múzeum restaurátorai: a tasnádi református templomban őrzött faláda rejtett fiókjában 50 darab kagylóhéjat találtak, amelyek közepén egy-egy aranycsepp van.

Találtak még 31 darab 17. századi ezüst pénzérmét és 54 darab 18-19. századi bronzpénzt is, valamint azt a dokumentumot, amelyben leltárba vették a titkos fiók tartalmát.

A Krónika című kolozsvári napilap által idézett Szőcs Péter, a szatmári múzeum igazgatóhelyettese szerint a kagylók és a bennük talált megkeményedett aranypor a 16. századból származhat, amikor felújították és átfestették az akkor még katolikus templomként szolgáló kegyhelyet.

A különös leletre a múzeum egyik restaurátora, Bolos Ioan talált rá a láda bal oldalán elrejtett kis fiókban. Mint kiderült, a munkálatok során feltűnt neki egy furcsa zörej, amelyre nem talált magyarázatot – ekkor kezdte gyanítani, hogy van valahol egy titkos rekesz.

Arra pedig, hogy pontosan hol kell keresnie, egy ceruzával írt szöveg alapján jött rá. A láda bal oldalán levő fiókon ugyanis az áll, hogy “Délczeg Elek végrendelete a fiókban elhelyezve. 1895 27/III”. A

fiókot alaposabban megvizsgálva a szakember arra is rájött, hogy a fiók dupla aljú. A köztes résben találta meg a kagylóhéjakat és az érméket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik