Tudomány

Gazdát keres Ausztrália első térképe

Eladásra kínálják a világ első Ausztrália térképét a világ egyik legnagyobb és legértékesebb térképgyűjteményéből.

Az egykor a francia tengerészeti minisztériumban dolgozó Jacques-Nicolas Bellin által készített térkép a világon elsőként örökítette meg Ausztrália nagy részét, leszámítva a James Cook által 1770 áprilisában felfedezett keleti partvonalat, amelyet a kapitány Új-Dél-Wales-nek nevezett el és egyúttal brit fennhatóság alá vont.

Bellin munkája 1753-ban jelent meg a brit tudományos akadémia támogatásával. A térképen Ausztrália még Új Hollandia néven szerepel, amely kifejezést az 1600-as években használták először a holland hajósok.

A gyűjtemény két másik jelentős darabjának egyike a Csendes-óceán első ismert térképe. Az 1589-ből származó munka a vízrengeteget elsőként átszelő Ferdinánd Magellán portugál felfedező Viktória nevű hajóját is megörökíti.

A flamand térképész, Abraham Ortelius által készített Maris Pacifici térkép részletesen számba veszi a csendes-óceáni szigetvilágot és az amerikai kontinens nyugati partvidékének folyóit.

A másik kiemelkedő darab az 1597-es Terra Australis, vagyis déli földrész elnevezésű atlasz, amely két darabból áll. A réznyomat térképeket úgynevezett vésőtűvel készítették.

A 106 darabos gyűjtemény egy londoni régiségkereskedő, Jonathan Potter tulajdona. A teljes gyűjtemény ára 35 ezer font (11,8 millió forint). A darabonkénti értékesítés végösszege pedig a 40 ezer fontot (13,5 millió forint) is elérheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik