Tudomány

Pókokon élősködik egy darázslárva

Egy darázsfaj lárvája szó szerint "kimossa" a pókok agyát: úgy manipulálja a szövési technikájukat, hogy a háló, amelyben növekszik, őt védje meg.

A cseh Masaryk Egyetem zoológusai egy igen szokatlan parazita viselkedést figyeltek meg az ízeltlábúaknál. Nevezetesen azt, hogy a Zatypota percontatoria darazsak pókhálókba fészkelik bele lárváikat.

Veszélyes lehetne ez a darázslárvára nézve, ha a csíkos potrohú még ki nem kelt utód nem kontrollálná a pókok “elméjét”. Pontosabban a nyolclábú szövési technikájába avatkozik bele a “darázsfióka”, és kénye-kedve szerint úgy befolyásolja fogva tartója viselkedését, hogy az neki kedvezzen.

A pók kupolaszerű védőhálóval vonja be a “védtelen lárvát”:

A pókok így nem fogyasszák el a lárvát, sőt a pókhálót úgy szövik köré, hogy megóvja őt minden más fenyegetéstől. Ők maguk bábozzák be.

Amikor végez a pók a védőháló szövésével, akkár tovább is folytathatná addigi életét, mintha mi sem történt volna, de nem ez történik. A lárva a rituálé végén elfogyasztja a “leigázott uralkodót”.

A cseh kutatók egyelőre nem tudják pontosan megmondani, mivel veszi át a lárva a pókháló fölötti uralmat, de ha rájönnének a lárva titkára, az az emberi viselkedésmanipuláció kutatói számára is hasznos információ lenne.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik