Tudomány

A Király válik (1973)

Los Angeles, 1973. október 9. – Hat és fél év házasság után kimondják Elvis Presley és Priscilla Ann Beaulieu válását.

Elvis Presley 1959 szeptemberében találkozott az akkor alig több mint 14 éves Priscillával Németországban. Presley az előző évben vonult be a seregbe, és Fort Hood-i kiképzése után a németországi Friedbergbe vezényelték. A Király szentül hitte, hogy énekesi karrierjének a katonaság a végét jelenti majd – attól függetlenül, hogy a rajongók közlegényként is ugyanúgy követték minden lépését. Ismerősei beszámolói szerint Presley kimondottan depressziós időket élt meg: 1958 nyarán édesanyjánál hepatitiszt diagnosztizáltak, a betegség pedig szinte hetek alatt elvitte az asszonyt. Fellépéseinek hiánya valamint imádott édesanyja elvesztése után Elvis rákapott az amfetamin-származékokra – a szerektől haláláig nem szabadult.

Priscilla a nevelőapjának köszönhetően került Németországba – Paul Beaulieu-t az amerikai légierő kapitányaként 1957-ben vezényelték Wiesbadenbe. A fiatal lány végig kívülállónak érezte magát az idegen országban, ráadásul a nyelvet sem beszélte, így egyetlen szórakozási lehetőségként az Eagles Clubba, az amerikai katonák törzshelyére kezdett járni. Priscilla szinte minden nap megjelent a klubban iskola után – így ismerkedett meg a légierő egy fiatal tisztjével, Currie Granttel. Grant volt az, aki felajánlotta a lánynak, hogy bemutatja Presleynek – Priscilla először alig volt hajlandó elhinni, hogy a férfi egyáltalán ismeri a sztárt, később pedig arra kérte Grantet, hogy személyesen is meggyőzze a szüleit, hogy az este alatt mindenki „úriember” lesz.

A nagy találkozásra 1959. szeptember 13-án került sor Bad Nauheimben. A parti résztvevő később bevallották, a Király végig úgy viselkedett a sokkal érettebbnek kinéző Priscilla mellett, mint egy félénk kamasz. Presley volt az, aki a parti végeztével hazafuvarozta a lányt – a Beaulieu-szülők legnagyobb felháborodására, akiket csak hosszú heteken át tartó könyörgéssel és ígérgetéssel lehetett rávenni, hogy egyetlen lányukat ismét elengedjék a sztárral.

Elvis és Priscilla rendszeresen találkoztak, egészen 1960 márciusáig, amikor Presleyt visszavezényelték az Államokba, és leszerelték a seregből. A tinédzser bakfist elárasztották a rajongói levelek és interjú kérelmek, Priscilla viszont meg volt győződve róla, hogy bimbózó kapcsolata a Királlyal véget ért (pláne azután, hogy a lapokat elárasztották az Elvis és Nancy Sinatra románcáról szóló pletykák).

A pár csak 1962-ben találkozott újra, amikor Priscilla szülei beleegyeztek, hogy a lány két hétre az Államokba utazzon a sztárhoz – persze csak azután, hogy Elvis megígérte, nem marad majd kettesben a 17 éves lánnyal. A szülők csak egy évvel később engedték meg, hogy Priscilla végérvényesen visszaköltözhessen az Államokba – azzal a feltétellel, hogy lányuk az érettségiig Elvis apjánál és nevelőanyjánál lakik majd, és a helyi katolikus lányiskolába jár. Pár héttel a megérkezése után azonban Priscilla összeköltözött a sztárral.

Elvis a seregből való leszerelés után fejest ugrott a filmezésbe – fiatal kedvesét azonban nem volt hajlandó magával vinni Hollywoodba, mondván a lány csak unatkozna, neki meg nem lenne ideje foglalkozni vele. A következő években Elvis számos filmbéli kolléganőjével kezdett viszonyt – Priscilla számon kérő kérdéseire azonban csak annyit válaszolt, a lánynak nem kéne minden ostobaságot elhinnie, amit a filmek promózása miatt az újságban leírnak.

A páros 1967. május 1-jén házasodott össze Las Vegasban. A mindössze nyolcperces ceremóniát Nevada állam legfelsőbb bíróságának egy bírája, David Zenoff vezényelte le. A polgári szertartást sajtótájékoztató követte, majd egy szolid fogadás, nagyjából 100 meghívott vendéggel. Elvis és Priscilla ezután Palm Springsbe utazott egy gyors nászútra, majd május végén Gracelandben tartott egy újabb szertartást – azoknak a barátoknak, akik nem tudtak részt venni a vegasi lagzin.

Az esküvő körülményeivel kapcsolatban a mai napig számos pletyka kering: egyesek szerint Priscilla apja ’66 karácsonyán felhívta Elvist, és közölte vele, ha nem veszi el a lányt, vádat emeltet ellene, mivel szexuális célzattal államhatárokon vitt át egy kiskorút. Mások szerint maga Priscilla volt az, aki ultimátumot adott az énekesnek – azaz vagy elveszi, vagy a nő kitálal amfetamin- és nyugtatófüggőségéről a sajtónak.  A házasságot Elvis menedzsere, Tom Parker is szorgalmazta, aki féltette a sztár karrierjét – mivel pontosan emlékezett rá, hogy mi történt, amikor Lerry Lee Lewisról derült ki, hogy egy kiskorúval él házasságon kívüli kapcsolatban.

A páros egyetlen gyermeke, Lisa Marie Presley 1968. február 1-jén született, napra pontosan kilenc hónappal szülei esküvője után. Priscilla később maga vallotta be, hogy nagyon felzaklatta, amikor kiderült, hogy gyermeket vár. Attól félt ugyanis, hogy a korai terhesség miatt akaratlanul is eltávolodik majd a férjétől, akinek nőügyei miatt még mindig rendszeresen állt otthon a bál.

Priscilla a kislánya születése után lépett először félre – Elvis sűrű vegasi menetrendje és turnéi pedig odáig vezettek, hogy 1970-re a pár teljesen elhidegült egymástól. Priscilla 1985-ben megjelent „Elvis és Én” című könyvében arról is beszámolt, hogy férje a saját bevallása szerint „sosem volt képes olyan nővel szexuális kapcsolatot létesíteni, akinek gyereke volt.”

Elvis és Priscilla 1972 februárjában különköltöztek, augusztusban pedig beadták a válókeresetet. A vagyoni kérdések miatt a válást csak több mint egy évvel később, 1973. október 9-én mondták ki. Noha Priscilla saját bevallása szerint végig arra törekedett, hogy a megállapodás híven tükrözze, szerelemből, nem pedig pénzért házasodott, ügyvédei később meggyőzték, hogy egy Elvis kaliberű sztár sokkal többet is megengedhet magának, amikor exnejéről és egyetlen gyermekéről van szó.

A tárgyalóteremből a páros kéz a kézben távozott, Priscilla pedig megígérte, hogy Elvis akkor láthatja a lányát, amikor csak akarja. Priscilla a válás ellenére is rendszeresen megjelent a sztár fellépésein, sőt nem egyszer az is előfordult, hogy Elvis aktuális barátnőit tanácsokkal látta el azzal kapcsolatban, hogyan viseljék gondját a Királynak. Közeli barátjuk, Larry Geller később úgy nyilatkozott – Presley egy idő után “sokkal inkább tekintett húgaként Priscillára, mint az exnejeként“.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik