Tudomány

Black Hawk Down – A mogadishui csata (1993)

Mogadishu, 1993. október 3. – A „Rangerek napján” az Operation Gothic Serpent keretében 18 amerikai katona és több mint 1000 szomáliai civil veszti életét.

Az 1993 augusztusától októberig tartó Gothic Serpent célja Mohamed Farrah Aidid szomáliai hadúr elfogása volt – a hadműveletben amerikai, pakisztáni, malajziai és ENSZ békefenntartó katonák vettek részt. Az október 3-ra tervezett akció célpontja a Mogadishu központjában található Olympic Hotel épülete volt, amit Aidid főhadiszállásként használt. A tervek szerint először MH-6 Little Brid helikopterek vették volna tűz alá az épületet, majd a helyszínre érkező MH-60L Black Hawk helikopterekből négy Ranger osztag kötélen csúszott volna le, és biztosította volna a foglyokat. Az akció résztvevőit ezután egy kilenc Humvee terepjáróból és három kamionból álló konvoj szállította volna vissza a bázisra – az előzetes számítások szerint az egész művelet nem tartott volna tovább 30 percnél.

A csúszás alatt azonban Todd Blackburn Ranger eddig ismeretlen okok miatt elengedte a kötelet – több mint 21 métert zuhant a Black Hawkból, és olyan komoly sérüléseket szenvedett, hogy evakuálni kellett a helyszínről. Az orvosi mentést biztosító három Humveera visszafelé rálőttek a felfegyverzett civilek – Dominick Pilla őrmester az evakuálás alatt vesztette életét.

Pillanatokkal Blackburn esése után a Super 6-1 hívójelű Black Hawkra rálőttek, a helikopter pedig lezuhant Mogadishu belvárosában. A Super 6-1 mindkét pilótája életét vesztette, a fedélzeten tartózkodó 2 katona pedig súlyosan megsérült. A Delták egyik mesterlövésze, Daniel Busch szintén túlélte a zuhanást, és sikerült feltartania a helyi erőket, amíg az egyik Little Bird ki nem mentette a helyszínről. Busch négy lőtt sebet szerzett az akcióban, és később a bázison belehalt sérüléseibe.

A Super 6-1 legényégének két életben maradt tagját később elérte egy mentőcsapat, akik a közelben kijelölt gyűjtőpontra szállították a sebesülteket – a helikopter roncsából kiszerelt kevlárlapokból építettek maguknak átmeneti fedezéket, és várták, hogy a konvoj felvegye őket.

A konvoj körül azonban egyre nagyobb lett a kavarodás – a Humveekre ugyanis rálőttek a felfegyverzett civilek, a milícia pedig barikádokat épített a tervezett útvonal több pontján. Az eget beborította az égő autógumik füstje, a konvoj pedig 20 percen keresztül várt arra, hogy a Ranger osztagok kapcsolatba lépjenek velük a mentés/szállítás részleteit illetően – miközben a Rangerek úgy hitték, a konvojnak kell először bejelentkeznie. A földi csapatok körüli kavarodásban a második, Super 6-4 hívójelű Black Hawkot is eltalálták.

A főhadiszállás lerohanásával megbízott Rangerek legnagyobb része az első Balck Hawk lezuhanásának helyszínére sietett – mire odaértek, a roncsot körülvették a felfegyverzett civilek és a milícia tagjai, a Rangerek pedig csapdába kerültek, ezért berendezkedtek az éjszakára. A második helyszínt két Delta-mesterlövész védte – miután mindkettőjüket agyonlőtték, a feldühödött tömeg mindenkit megölt, akit a Black Hawk roncsaiban talált – kivéve a pilótát, Michael Durant, akit Aidid emberei „mentettek” meg attól, hogy halára verjék. 11 napig volt Aidid fogságában, majd a csata utáni alkudozás részeként szabadon engedték.

A hadművelet megtervezői nem készültek vészforgatókönyvvel, így a csapdába esett katonákért csak éjjel indult meg a mentőakció. A Mogadishu központjába behajtó, amerikai, pakisztáni, malajziai és ENSZ-erőkből álló mentőkonvoj mintegy két mérföld hosszú volt – több mint 100 páncélozott jármű, valamint számos Black Hawk és Cobra helikopter alkotta. A mentést másnap reggel 6:30-ra fejezték be, és mind a csapdába esett amerikaiak, mind a mentőakció kivitelezői, mind pedig a helyiek komoly veszteségeket szenvedtek. Az utolsó evakuált csapatnak ráadásul futva kellett megtennie az utat a városon kívüli találkozópontig, mivel már nem maradt számukra hely a Humveekban – az akció ezen részére később, mint a „mogadishui mérföldre” hivatkoztak.

A „Rangerek napján” összesen 18 amerikai és 1 malajziai katona vesztette életét, nyolcvanketten pedig megsebesültek. Az SNA Milícia és a helyiek veszteségeit a mai napig csak megbecsülni lehet: számuk ezertől egészen háromezerig terjedhet.

Két héttel az eset után az amerikai erők parancsnoka, Garrison tábornok hivatalosan is felelősséget vállalt az akció kimeneteléért. Clinton elnöknek címzett levelében azt írta, a Rangerek végső soron korrekt információk alapján dolgoztak, és a hadművelet elérte a célját – azaz az Olympic Hotelből sikeresen őrizetbe vették a célpontokat. Az egyetlen faktor, amivel nem számoltak, az a felfegyverzett civil lakosság volt, akik a haduraktól kapott fegyverekkel, „Mogadishu védelmében” támadtak rá az amerikai katonákra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik