Tudomány

Több száz tonnás kincsre bukkantak Írország partjainál

Az SS Graisoppa tengerjáró gőzös hetven éve süllyedt el az Indiából Liverpoolba tartó útján, roncsai között még most is mesés kincseket őriz.

Az 1941. február 17-én útnak indult teherhajó nem akármilyen rakománnyal vágott neki az Indiai-óceánnak. Fedélzetét 1765 tonna teával, 2600 tonna vassal és több mint 200 tonna ezüsttel rakták meg.

Írország nyugati partjainál érte végzete, amikor is Galwayhez közel egy náci tengeralattjáró megtorpedózta. A hajó húsz percen belül elsüllyedt a jeges tengerben, a tragédiát a több mint nyolcvanfős legénységből csak a másodtiszt, Richard Ayres élte túl.

Hetven esztendővel a tragédia után kincsvadászok váratlan felfedezést jelentettek be: a Gairsoppa roncsa mintegy 482 km-re található Írország partjaitól, majdnem öt km mélységben, tehát mélyebben, mint a Titanic.

Az Odyssey Marine Exploration INC víz alatti régészettel foglalkozó cég jelentése szerint mesés kincs lapul a mélyben: 240 tonna ezüst, ami nagyjából 200 millió dollárt – magyar pénzbe átszámítva 42 milliárdot – forintot – érhet.

A hihetetlen kincset víz alatti robotokkal azonosították, amelyek három és fél óra alatt ereszkedtek le az Atlanti-óceán mélyére.

A robotokkal készített felvételek alapján az is kiderült a búvárrégészek számára, hogy a roncsban még egy WC is épen fennmaradt, a teafüveket őrző dobozokkal egyetemben. A torpedózás nyoma is jól azonosítható.

És hogy kié lesz a mélység kincse, ha valaha a felszínre kerül? A felfedezők már erre is gondoltak. A 80 százaléka az Odyssey Marine Exploration céget, 20 százaléka Nagy-Britanniát illeti egy a brit kormánnyal kötött szerződés értelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik