Tudomány

Kőben ragadt bébidinoszaurusz

A valaha felfedezett legfiatalabb páncélos dinoszauruszt azonosították Észak-Amerikában.

A Propanoplosaurus marylandicus fajhoz tartozó gyermekőslényre még 1997-ben bukkant Ray Stanford amatőr “dinoszauruszvadász” az otthonához közeli patakmederben.

A fosszíliát idén sikerült meghatározniuk a John Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatóinak, akik a benne megőrződött élőlény korát mintegy 110 millió évre tették.

A kis őshüllő a kora kréta korban születhetett, maradványa fontos információkkal látja el a kutatókat arra vonatkozóan, hogy miként alakultak ki a végtagok és a koponya egy  páncélozott gyermekdinoszaurusz esetében. Amellett, hogy a legfiatalabb nodosaurusféle, egyben a legelső fióka, ami valaha az Egyesült Államok keleti részén előkerült.

A paleontológusok úgy sejtik, a kis dinó életének fulladás vethetett véget. Csontjai még nem fejlődtek ki rendesen, így a felnőtt egyedekhez képest azok még nem voltak egészen szilárdak.

Teste mindössze 13 cm hosszú, körülbelül, mint egy papírpénz, és már nem számított embriónak, tojáson kívüli “életet élt”, ezt bizonyítják a lelethez közel megtalált apró lábnyomok. Ahhoz képest, hogy egy felnőtt nodosaurus 20-30 méteresre nőtt meg, a fiókája meglepően picikén jött világra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik