Tudomány

Kapható a kék rózsa

Egy japán felfedezés előtt egyszerűen lehetetlen volt kék rózsákat növeszteni. A kék rózsa idén már kapható lesz az Egyesült Államokban.

Több mint egy évtizedes kutatómunkára, a japán-ausztrál, a Florigene és a Suntory cégek közötti együttműködésre volt szükség ahhoz, hogy genetikailag kinemesítsék 2004-ben az első kék rózsát.

Hagyományosan eddig kék rózsát – igen egyszerű módon – a fehér rózsák kékre festésével tudtak csinálni.

Hogy miért olyan nehéz kék rózsát készíteni? Joggal vetődhet fel bárkiben ez a kérdés. A kék rózsa előállítására tett minden kísérlet azért hiúsult meg, mert a rózsákból hiányzik a delphinidin gén, ami a kék szín előállításáért felelős.

A kék rózsák megteremtéséhez a genetikusoknak a következőket kellett megtenni:

először kikapcsolták a piros színezőanyagot a dihydroflavonol reduktáz gént; – másodszor beültették a rózsákba az úgynevezett delphinidin gént, amit árvácskából nyertek ki, ezután a rózsát színezőanyag-szintézissel mikroszaporították;

a piros színezőanyagot ezután íriszből pótolták vissza a kék színezőanyaggal való reakció sikeressége érdekében.

Ugyan már 2008-ban jelentek meg hírek a kék rózsával kapcsolatban, de az Egyesült Államokban először csak 2011 novemberben lehetséges vásárolni belőle.

Japánban főleg az animerajzfilmek kultuszának hatására népszerű ez a genetikailag módosított pompás virág. Ott a Suntory cég már idén árusítani kezdte, átszámítva 5000-6000 forintba kerül egy-egy szál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik