Tudomány

Ilyen egy szökőár a Napon

Akár egy közel egymillió kilométer/órás sebességű gigantikus hullám is végigsöpörhet központi csillagunkon.

Újra téma lett a napszökőár. Mivel a tegnapi nap mozgó asztrofotójává egy 2006. decemberben rögzített napcunamit – Moreton-hullámzást ábrázoló – képet választottak.

A jelenséget egy napfoltnál bekövetkezett robbanás indította el, és néhány perc alatt megkerülte csillagunkat – írja Kereszturi Ákos az Origo portálon.

Földünkön már jól ismert jelenség, amikor egy hirtelen energiafelszabadulás hatására rengések pattannak ki. Ritkábban becsapódások hatására jön létre szökőárszerű jelenség, ami a felszínt, a földkérget, és azon belül is az óceánokat, vizeket mozgatja meg.

A Napon hasonló szintén bekövetkezhet, holott csillagunk nem folyékony, hanem gáz halmazállapotú. A felvételsorozaton a nap kromoszféra nevű, tíz ezer kilométer vastag forró gázrétegben terjedő hullámok – egy napszökőár – látványos mozgását örökítette meg. Az ilyen hullámokat Moreton-hullámnak hívják.

Új-Mexikóban az OSPAN távcsővel készítették hidrogén alfa tartományban. A szökőár pár perc alatt kerülte meg csillagunkat, és körülbelül egymillió km/óra sebességgel haladt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik