Tudomány

Ma este ránk zuhan egy műhold

Az irányíthatatlan UARS pénteken lép a Föld légkörébe. A szakértőknek egyelőre fogalmuk sincs, hova fog esni.

Péntek este nyolc óra és éjfél közötti időszakban várható az UARS műhold légkörbe érkezése. Ha a zuhanás fél tíz környékén következik be a műhold becsapódása Ausztriában, Csehországban és hazánkban is megfigyelhető.

Azt, hogy valóban hová esik az irányíthatatlan szerkezet közvetlenül csak a légkörbe érkezés előtt két órával tudják megjósolni. (Minden bizonnyal nem lakott területre esik, hanem az óceánba.) A műhold pályája itt követhető: Infosatellites.

Annak a valószínűsége, hogy egy emberben kárt okozhatnak a műhold egyes részei 1:3200-hoz. A legnagyobb objektum, ami “túlélheti” a légkörben való égést a műhold üzemanyagtartálya. A szerkezet maga közel hat tonna súlyú a legnagyobb Földbe csapódó rész feltételezhetően 160 kg lesz.

Az UARS szatellitet még 1991-ben indították el a légkörben zajló fotokémiai folyamatok jobb megértésének céljával, 2005-ben fejezte be végleg működését.Napjainkra irányíthatatlanná vált. A NASA mindössze csak követni tudja útját.

korábbi számítások szeptember végére, október elejére tették a műhold atmoszférába érkezését.

A számítások alapján legalább 26 nagyobb darab érkezik vissza a Földre és éri el a felszínt várhatóan Kanada északi és Dél-Amerika déli részei között (az északi szélesség 57., illetve a déli szélesség 57. foka közötti sávban, melybe hazánk is beleesik).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik