Tudomány

Szenzációs halgyíkra bukkantak Németországban

Szokatlan kövületre, egy halgyík csaknem teljesen épen fennmaradt csontvázára bukkantak német kutatók Braunschweigben.

A braunschweigi állami természettudományi múzeum őslénykutatói egy ichthyoszaurusz mintegy négy méteres, feltehetően 175 millió éves csontvázát ásták ki a város északkeleti peremén.

Az elmúlt száz éven belül ez az ötödik halgyíkcsontváz, amely Németország északi részén kerül elő – közölte Ulrich Joger, a múzeum igazgatója a Der Spiegel című német lap internetes híroldalon.

A lelet szenzációszámba sorolható, maguk a paleontológusok is meglepődtek. Egy ásatás helyszínén kotróval láttak neki a terep előkészítésének, de alig kezdődtek el a munkálatok, mindössze 50 centiméterrel a felszín alatt a talaj elszíneződése és csonttöredékek máris utaltak a kövületre. A kutatók csak pár méter mélységben számítottak érdekesebb leletekre.

Lehetséges, hogy – felszínhez közeli helyzetéből adódóan – a csontváz még fiatalabb, ez esetben még nagyobb szenzációnak számítana. Még nagyjából egy hétig tart a megkövült csontváz kiásása, ezt követően behatóbban megvizsgálják majd a múzeumban.

Az ichthyoszauruszok testfelépítése a mai delfinekére emlékeztet, és utóbbiakhoz hasonlóan rendszeresen fel kellett úszniuk a felszínre levegővételért.

A tengerlakó hüllők a jelenlegi ismeretek szerint mintegy 90 millió évvel ezelőtt pusztultak ki, míg a legrégebbi halgyíkkövületek a triászból, körülbelül 240 millió évvel ezelőttről származnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik