Tudomány

Gyorsítja a tanulást az elektromosság

Brit tudósoknak sikerült bebizonyítani, hogy növeli az elme sebességét a gyenge elektromos stimuláció.

Az Oxfordi Egyetem tudósai stroke-os és egészséges betegek agyműködését vizsgálták – nem invazív – elektromos stimulálás hatására.

A stroke-os betegek esetében dokumentáltan sikerült rövid távú javulást elérni – tehát az eljárás fejlesztette a mozgáskoordináció regenerálódását -, az egészséges önkénteseknél pedig nőtt az elsajátítás képessége, tehát gyorsabban tanultak.

A kísérletben részt vevőknek memóriafeladatokat kellett megoldaniuk, miközben agyukat fokozatosan kevés – néhány mikroampernyi erősségű – árammal ingerelték. Az agyi stimuláció hatása már a “beavatkozás” után tíz perccel érzékelhető volt.

Heidi Johansen-Berg professzor – aki a Bradfordi Brit Tudományos Fesztiválon jelentette be eredményeit – azt nyilatkozta a BBC NEWS-nak, hogy fontos megjegyezni: a stimuláció nem a tanulás teljesítményén, hanem a tempóján változtatott.

Elektromos eszközökkel tehát nem az agy kapacitását, hanem csak a motoros kéreg működésének aktivitását lehet fokozni. A kísérletben használtakhoz hasonló hordozható agyserkentő szerkezet brit földön a jövőben 2000 fontért – átszámítva körülbelül 670 ezer forintért – lesz megvehető.

Johansen-Berg professzor és csapata továbbá azt is kipróbálná egy hét hónapos programban, mennyire tudja a szerkezet hosszú távon befolyásolni az egészséges emberek tanulási sebességét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik