Tudomány

Színes a világ legöregebb szoknyája

24.hu
24.hu

2011. 09. 15. 13:38

A cipője és borászata mellett talált gyékényszoknya szerint színesen öltözködtek 5900 éve az örmény asszonyok.

Az Areni-1 barlangban 2007 óta végez ásatásokat az az örmény-ír régészeti expedíció, amely a Kr.e. 5000-ből és 4000-ből származó kőrézkori, valamint kora bronzkori réteget tárt fel a helyszínen. Az ásatások során napvilágra került három urnasíros temetkezés, amelyek mindegyike egy-egy koponyát tartalmazott.

A barlangban találták meg a világ legrégebbi bőr lábbelijét, amelynek korát 5500 évesre becsülik a szakértők, itt került napvilágra a legkorábbi ismert szőlőprés, de olyan érdekességekre is bukkantak, mint az 5900 éves mumifikált kecske – a lelet egy évezreddel idősebb, mint a legkorábbi egyiptomi mumifikált állattetemek.

A gyékényszoknya töredékeit 2010 őszén találták a régészek, a lelet a szakemberek szerint Kr.e. 3900 tájáról származik, vagyis 5900 éves.

Mint Pavel Avetiszjan, a jereváni Régészeti és Etnográfiai Kutatóintézet igazgatója kiemelte, a lelet kitűnő állapotban vészelte át a csaknem hat évezredet, még láthatók az egykori színezés nyomai is.

Az elmúlt hónapokban elvégezték az elsődleges állagmegóvást, de a végleges restaurálást francia szakemberekre bízzák, azután az értékes leletet az Örmény Történelmi Múzeumban állítják ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.