Tudomány

Új listán a világ legritkább elemei

A ritka földfémek létfontosságúak számos elektronikai cikk gyártásához. Éppen ideje számba venni, mennyi van még belőlük.

Azt a 2011-es listát, mely azzal foglalkozik, hogy a kémiai elemek közül, melyek a legveszélyeztetettebbek – a Brit Geológiai Felmérő Intézet – a BGS – adta ki.

Még azt is leleplezi, mely országok kitermelése fenyegeti a természetben fellelhető kémiai elemek létét. Az élen természetesen Kína áll, ő bányássza a legtöbb nyersanyagot a Földön, a kémiai elemek 27%-át. Őt követi Ausztrália 4%-kal, majd USA, Chile és Oroszország 3-3%-kal.

A leginkább eltűnésre “ítélt” elem az antimon. Az antimont tűzálló zománcok, a gyufa és elektronikai diódák, infravörösfény-detektorok és úgynevezett Hall-effektuson alapuló eszközök gyártásánál használják.

Az antimont követi a platinacsoport, majd a higany. Negyedik helyen az izzólámpából ismert volfrám áll.

A ritka földfémek – pl. cérium, holmium, erbium – az ötödik helyen szerepelnek. Létüket leginkább Kína tömegtermelése veszélyezteti – 97%-ban! -, ha nem lennének, nem igazán tudna az emberiség elektronikai termékeket gyártani, eltűnnének a mobiltelefonok a legmodernebb high-tech eszközökkel együtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik