Tudomány

Skót tudósok szervetlen életet akarnak teremteni

A Glasgow-i Egyetem kutatói egy olyan programon dolgoznak, melyben életet szeretnének létrehozni csupán szervetlen molekulák felhasználásával.

Lee Cronin a csapat vezető tudósa már korábban bebizonyította, hogy egy általuk létrehozott szervetlen cellában a belső membránok mozgását és az energiafolyamatokat egy élő sejtéhez tudják hasonlóvá tenni.

A tudós szerint szervetlen vegyületek pedig képesek önállóan lemásolni magukat és fejlődni, úgy ahogy a szén alapú biológiai mikroorganizmusok, tehát alkotható belőlük élő szervezet. Ezekben a sejtekben elvileg tárolni lehetne villamos energiát, így más kémiai és orvostudományi kutatásokban is hasznát vehetik.

A tudós és csapata meg van arról győződve, a szervetlen mikroorganizmusokon alapuló élet teljességgel lehetséges.

Kíváncsiak vagyunk a skótok tervéből mi valósul meg, ha sikerül szervetlen életet – azaz szervetlen élő technológiát – teremteniük, akkor meg kell változtatnunk az evolúcióról és magáról az életről való gondolkodásunkat.

MI A KÜLÖNBSÉG SZERVES ÉS SZERVETLEN KÖZÖTT?

A szervetlen vegyületek azok az anyagok, melyek nem tartoznak a szerves kémia hatáskörébe, azaz minden olyan vegyület, mely nem tartalmaz szén-szén, illetve szén-hidrogén kötéseket.

Ilyenformán tehát szinte a periódusos rendszer minden eleme és azok vegyületei a szervetlen kémia tárgykörébe tartozik.

A szerves vegyületek az élő szervezeteket építik fel, de számos mesterséges vegyület (pl.: műanyagok, szintetikus gyógyszerek) is van köztük.

Legnagyobb mennyiségben a fotoszintetizáló élőlények – pl. zöld növények, kékbaktériumok, sárgásmoszatok stb. – állítanak elő szerves vegyületeket szén-dioxidból és vízből, valamint ásványi sókból.

A legegyszerűbb szerves vegyületek a szénhidrogének, a kőolaj, földgáz, metán-hidrát összetevői.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik