Tudomány

A spirál véd a méhnyakrák ellen

A méhen belüli fogamzásgátlók védenek a méhnyakrák ellen is - állapították meg 20 ezer nő bevonásával készült tanulmányukban spanyol kutatók.

Az 1970-es években bevezetett méhen belüli fogamzásgátló eszközöket ma világszerte széles körben használják. A T-formájú eszközt – amely vagy műanyagból és rézből készült spirált, vagy hormonokat tartalmaz – a méh belsejébe helyezik el a teherbe esés megelőzésére.

A The Lancet Oncology című brit orvosi folyóiratban kedden ismertetett tanulmány szerzői úgy találták, hogy a méhen belüli fogamzásgátlást alkalmazó nők körében mintegy fele volt a méhnyakrák kialakulásának kockázata azokhoz képest, akik sohasem használtak ilyen eszközöket.

Xavier Catellsague és kutatócsoportja a méhnyakrák előfordulását vizsgáló tíz korábbi tanulmány, valamint a humán papilloma vírus (HPV) elterjedtségét felmérő 16 tanulmány adatait összesítette metaelemzésében.

Miközben a méhnyakrák kockázatát jelentősen csökkentette a méhen belüli eszközök, így például a spirál használata, a HPV-vel való fertőzöttségre nem volt befolyással.

Ugyanezen lapszámban írt kommentárjában Karl Ulrich Petry, a németországi Wolfsburgi Klinika munkatársa meglepőnek nevezte a tanulmány eredményeit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik