Tudomány

Mire használják a világító macskákat?

24.hu
24.hu

2011. 09. 12. 07:49

Három zöldesen ragyogó állattal az AIDS-eseken akarnak segíteni.

A minnesotai Mayo Klinikán Rochesterben három génmódosított cicát hoztak létre. A három macska sorrendben a TgCat1, TgCat1 majd a TgCat3 nevet kapta. Egy medúza fluoreszcens fehérjét előállító génje miatt világítanak zölden.

A macskák nemcsak világító életösszetevőket kaptak, hanem egy úgynevezett TRIMCyp nevű a rhesus makákókat az immunhiányos vírusfertőzésektől – FIV-től – védő extra majom gént.

A kutatók arra volta kíváncsiak a macskák immunisak lettek-e a FIV-re a makákó géntől. Eredmények arra utalnak a laboratóriumi kultúrákban a fehér vérsejtek megerősödtek és védekezni tudnak a vírus ellen.

A világon nem most hozták létre az első genetikailag módosított macskákat. Az első ilyen klónozott cica 2001-ben született. 200 embrióból csak ő egyetlenként volt képes a túlélésre.

A világító macskák közül TgCat1-et már pároztatták három nősténnyel, aki nyolc egészséges kiscicának adott életet. A TgCat1-be beültetett az embereknél HIV-nek megfelelő FIV ellen ők is védekező váltak.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2011. október 3.
Ipari alpinisták dolgoznak a Petőfi híd budai hídfőjénél található Zöld Pardon egyik bejáratának bontásán. Az újbudai önkormányzat képviselő-testülete lakossági panaszokra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon október 31-én lejáró közterület használati szerződését, ezzel 13 éves működés után jelenlegi helyén bezárásra ítélte a szórakozóhelyet. A Zöld Pardonnak október 31-ig kell elhagynia a Goldmann György teret.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.