Tudomány

Ujjlenyomatok nyolcezer évvel ezelőttről

24.hu
24.hu

2011. 09. 08. 07:15

Nyolcezerötszáz éves ujjlenyomatok kerültek elő a törökországi Izmirben, ahol egy újkőkori lelőhelyet tárnak fel a régészek.

A Yesilova Höyük elnevezésű lelőhelyre 2003-ban bukkantak, a feltárásokat két évvel később kezdték meg az Ege Egyetem régészei Zafer Derin docens vezetésével.

A szakemberek három kulturréteget különböztetnek meg – a legfelső a korai bizánci időszakból származik, az alatta lévő a római korból, négy méter mélységben viszont az újkőkori letelepedés nyomait fedezték fel.

A helyszínen Kr.e. 6500 táján telepedtek meg az első lakosok, s Yesilova Höyük Kr.e. 4000-ig folyamatosan lakott volt. A települést tűz pusztította el, a helyszín elnéptelenedett, a későbbi korokban a területet temetőként használták.

Az idei ásatási szezonban olyan agyagedények kerültek elő, amelyeken két személy – a feltételezések szerint egy nő és egy gyermek ujjlenyomatai látszódnak. Találtak szerszámokat, olajlámpásokat, valamint feltártak egy bikát ábrázoló szobrocskát is.

“Az ősi kultuszban a bika a férfit szimbolizálta, de egyben a termékenység jelképe is volt” – fogalmazott Zafer Derin, hozzátéve, hogy a bikaábrázolást némely edényen is felfedezték.

Bár a régészek még keveset tudnak arról, hogy miként éltek Yesilova Höyük lakosai, az már ismert, hogy házaikban “imaszobát” alakítottak ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.