Tudomány

Hajóztak a jégkorszakban

Jégkori tengerhajózásról és kereskedelemről tanúskodnak a tizenötezer éves görögországi obszidián eszközök.

Az Argoliszi-öbölre néző barlang húszezer éven át folyamatosan lakott volt, és csak Kr.e. 3000 körül hagyták el végleg lakói.

Az itt talált eszközökhöz az alapanyagot a 130 kilométerre lévő Mélosz szigetéről szerezték, ez gyakorlatilag az egyetlen hely az Égei-tenger vidékén, ahol nagyobb mennyiségben található obszidián, noha valamennyi lávaüveg előfordul Antipárosz szigetén is.

“A szilikátvegyületekben gazdag obszidián természetes, kemény üveg. A bronzművesség megjelenése előtt, ha valaki éles késre, vagy fegyverre akart szert tenni, olyan helyeket kellett találnia, mint amilyen Mélosz szigete volt. Ahhoz viszont, hogy valaki eljusson oda, valamilyen csónakra, hajóra volt szüksége. Az értékes nyersanyag a továbbiakban cserekereskedelem útján terjedt el nemcsak az Égei-tenger partvidékén, de a szárazföld belsejébe is eljutott” – magyarázta Nikolaosz Laszkarisz, a görögországi Égei Egyetem kutatója.

Korábbi geokémiai vizsgálatok már megállapították, hogy az obszidián eszközök Méloszról származnak, azt viszont a tudósok nem tudják, hogy miként jutottak el a tengerészek a szigetre.

“Békaugrásszerűen, egyik apró szigetről a másikra juthattak el” – vélekedett a szakember.

A régebbi kormeghatározások szerint az obszidián eszközök Kr.e. 8500 táján készültek.

Nikolaosz Laszkarisz és kollégái az obszidián hidratálásán alapuló eljárást (OHD) alkalmazták, amelyet egy másik módszerrel, a felületi telítettséget mérő másodlagos iontömegspektrometriával (SIMS-SS) egészítettek ki. A második módszer igen pontos.

Az új kormeghatározás szerint egyes eszközöket tizenötezer éve készítették. Ez azt jelenti, hogy jóval az utolsó jégkorszak vége előtt az Égei-tengeri népesség már képes volt a hajózásra.

A tömegspektrometria vagy tömegspektroszkópia analitikai módszer töltött anyagi részecskék tömegének meghatározására.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.