Tudomány

Csillagász, filozófus, történész és biológus nyerte a Balzan-díjat

Tudományok elismert mesterei vehették át idén a 750 ezer svájci frankkal járó, olasz újságíróról elnevezett díjat. Jövőre jogászokon, zenetudósokon, genetikusokon és geológusokon a sor.

Joseph Silk, a Johns Hopkins Egyetem kutatója a korai világegyetemmel kapcsolatos kutatásaiért részesült az elismerésben.

Bronislaw Baczko, a Genfi Egyetem tudósa a felvilágosodás kora által a francia forradalomra gyakorolt hatás elemzéséért kapta a Balzan-díjat.

Peter Brown ókortörténész a kitüntetést a kereszténység korai szakaszával és a szentek kultuszával kapcsolatos kutatásainak köszönhette.

Russel Lande a populációbiológiához való hozzájárulásáért nyerte el a Balzan-díjat.

A díjazottaknak az összeg felét kutatásokra kell fordítaniuk, amelyeket lehetőség szerint fiatal kutatók bevonásával kell végezniük.

A jövő évi Balzan-díjjal a jogtudomány, a zenetudomány, a földtudományok és az epigenetika területén elért eredményeket ismerik el.

 

MI IS AZ A BALZAN-DÍJ?

Az Eugenio Balzan (1874-1953) olasz újságíróról, a Corriera della Sera társtulajdonosáról elnevezett, zürichi és milánói székhelyű nemzetközi Balzan Alapítványt a névadó lánya hívta életre 1957-ben Luganóban az apai örökségből.

A díjat első ízben 1961-ben ítélték oda, a Nobel Alapítványt ismerték el. Egy évvel később pedig Teréz anyát jutalmazták, majd 16 éves szünet következett.

1978-tól évente négy díjat osztanak ki változó tudományterületen, egyaránt elismerve az egyes tudományterületeken, valamint interdiszciplináris kutatásokban elért kimagasló eredményeket. A kezdetben egymillió svájci frankos pénzjutalmat 750 ezer frankra kellett csökkenteni az alapítvány befektetéseinek romló hozama miatt.

Az alapítvány három-öt évente kioszt egy kétmillió frankkal járó békedíjat is. Ezt legutóbb 2007-ben kapta meg Karlheinz Böhm az etiópiai szegényeket támogató Ember az emberért nevű segélyszervezetet létrehozásáért.

A díjakat felváltva Bernben és Rómában adják át.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik