Tudomány

Bioásványt gyártottak laboratóriumban

24.hu
24.hu

2011. 09. 07. 07:46

A bioásványok olyan természetben képződött kristályos vegyületek, amelyek a csontszövetet, a fogakat, a tengeri kagylókat alkotják.

Az ilyen ásványok kristályainak mérete, alakja, szerkezete, összetétele és egyéb tulajdonságai szigorúan szabályozottak, és sok esetben jelentősen különböznek a kőzetekben előforduló, ugyanazon ásványfajhoz tartozó kristályokétól.

Az összetett szerkezetű bioásványok úgynevezett kompozitok, egyik jellegzetes tulajdonságuk, hogy szervetlen anyagokból, például a kalcium-karbonátból és egy kevés szerves anyagból, többnyire fehérjéből állnak.

Az így képződő szerkezetek rendkívül szilárdak, mechanikai tulajdonságaikban vetekednek az ember alkotta olyan anyagokkal, mint például a kerámia, amelyeket magas hőmérsékleten és magas nyomáson állítanak elő.

A tudósokat leginkább az foglalkoztatja, hogy az élőlény miként szabályozza az ásvány fizikai és kémiai tulajdonságait és hogy ezt a szabályozást meg lehet-e valósítani a szervezeten kívül, a laboratóriumban is.

Amennyiben megértenénk a bioásványok képződését, szintetikusan is előállíthatók lennének hasonló anyagok a jelenleginél sokkal környezetkímélőbb technológiával.

A Leedsi Egyetem vegyészei Fiona Meldrum professzor vezetésével olyan mesterséges bioásványokat készítettek, amelyeknek a tulajdonságai hasonlatosak a tengerisün tüskéinek “alapanyagához”.

A kutatók kalcitkristályokat növesztettek szintetikus polimer nanorészecskék jelenlétében, amelyek a kísérletben mesterséges fehérjekén “működtek”.

A nanorészecskék beépültek a növekvő kristály szerkezetébe, és így a bioásványokhoz hasonlatos kompozit képződött.

“Az eljárás bepillantást enged ezeknek a hihetetlen anyagoknak a struktúrájába, általa megismerhetjük, hogy a szerves molekulák mikroszkopikus szinten miként épülnek be a kristályszerkezetbe” – fogalmazott Fiona Meldrum professzor.

A továbbiakban a Leedsi Egyetem kutatói kipróbálják az eljárást más ásványok felhasználásával is. A kompozitok, más néven társított anyagok két vagy több különböző szerkezetű és makro-, mikro- vagy nanoméretekben elkülönülő anyagkombinációkból épülnek fel a hasznos tulajdonságok kiemelése és a káros tulajdonságok csökkentése céljából.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Puidoux, 2018. szeptember 25.
Saszla szőlőt szüretelnek a lavaux-i szőlőültetvényeken a nyugat-svájci Puidoux-ban 2018. szeptember 20-án. A Genfi-tó északi partja mentén 898 hektáron elterülő, lavaux-i teraszos művelésű szőlőskertek 2007-ben kerültek fel az UNESCO kulturális világörökségének jegyzékére. Az itt termő legismertebb szőlőfajta a saszla. A borvidéket a „három nap” régiójának is hívják, mivel a szőlőtermesztéshez szükséges napfény és meleg három helyről érkezik, az égből, a tó felszínéről és a teraszokat tartó kőfalakból. (MTI/EPA/Valentin Flauraud)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.