Tudomány

A Hold után a Marsra is küldött volna embert az USA

A NASA már a hatvanas években embert szeretett volna lőni a Marsra, de pénz hiányában a nagyra törő terveket lehetetlen lett volna megvalósítani.

Az emberes Mars utazás elsősorban a súlytalanság egészségügyi hatásait hivatott volna vizsgálni, állítja az Apollo 18 című ál-dokumentum film, amely az asztronauták titkos – meg nem valósult – misszióiba enged betekintést az utolsó Hold-küldetés, az 1972-es Apollo 17 kilövése utáni időszakból.

A NASA szorgosan dolgozott az Apollo 18-on, amelyet a 19 és a 20-as expedíció követett volna, de a pénzügyi támogatás hiánya és a közvélemény érdeklődésének lanyhulása miatt végül egyik küldetésre sem került sor.

Az amerikai űrkutatási hivatal nem zárta ki egy ideig az emberes Mars utazás kivitelezését sem, sőt a Beyond Apollo blog szerkesztője szerint sokkal hosszabb és bonyolultabb programokat szeretett volna végrehajtani az USA. Ilyen elképzelés volt 1970-ben az egyik Jupiter Holdra való leszállás ötlete.

Hogy a programokból mégsem valósult meg semmi, azt befolyásolta, hogy az Egyesült Államok kormánya a vietnami háború időszakában inkább a hadiiparra fordította az űrkutatásra szánt pénzösszegeket, az 1968-ban hivatalba lépő Nixon kormány pedig már saját űrprogrammal – amelynek egyik eredménye a Space Shuttle űrsiklók építése volt – készült előrukkolni.

Az Apollo 18 című ál-dokumentumfilm trailere:

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik