Tudomány

Szombaton ünneplik a rákosi viperát

Játékos vetélkedőkkel és "vipera-sikló felismeréssel" is várják az érdeklődőket a Rákosi vipera napon szombaton az ország több pontján.

A Fővárosi Állat és Növénykertben, a budapesti Tropicariumban, az Óbudai Kulturális Központban, a győri Xantus János Állatkertben, a Kecskeméti Vadasparkban, a nyíregyházi Sóstó Zoo-ban, a Szegedi Vadasparkban és a Jászberényi Állat- és Növénykertben játékos vetélkedők, totó, kirakós, “vipera-sikló felismerés” színesíti a programokat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – MME – Rákosi vipera védelmi programjának munkatársai a Rákosi vipera napot azzal a céllal rendezik, hogy bemutassák hazánk legveszélyeztetettebb hüllőjét és ráirányítsák a figyelmet az élővilág sokszínűségének csökkenésére.

Magyarországon a rákosi vipera 1974 óta védett, 1988 óta fokozottan védett, 1992-től pedig természetvédelmi szempontból a “legkiemeltebb” kategóriába tartozik, természetvédelmi értéke 1 millió forint.

A jelenlegi populációk mindössze Magyarország két területén, a Hanságban és a Kiskunságban maradtak fenn. A rohamos térvesztés legfőbb oka élőhelyeinek átalakítása.

A gyepek nagy részének mezőgazdasági művelésbe vonása és a kígyók kereskedelmi célú gyűjtése mellett a szándékos pusztítás is azt eredményezte, hogy a faj a kihalás szélére került. Ezért volt szükség a komplex természetvédelmi program elindítására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik