Tudomány

“Gyarapodott” a világ legősibb családja

Több őse volt a világ legrégibb nagycsaládjának, mint azt eddig gondolták: újabb bronzkori maradványokra bukkantak a közép-németországi lelőhelyen.

A Harz-hegységben lévő lichtensteinbergi barlangban újabb ásatások során bukkantak bronzkorból származó emberi maradványokra. Ortrud Krause, a Bad Grund-i élményközpont vezetője elmondta, az új ismeretek alapján mintegy hatvan embert temettek el a barlangban. Korábban csak negyven emberről tudtak a szakértők.

A kutatók genetikai vizsgálatok segítségével kimutatták, hogy az alsó-szászországi helység, Bad Grund környezetében ma is élnek a mintegy háromezer éve meghalt család leszármazottai.

Az elmúlt három évben végzett ásatások során megtalált emberi csontok alapján tovább bővíthető a nagycsalád nemzetségfája – mondta el Krause. A szakértők szerint 120 generációjával ez az emberiség történetének genetikailag bizonyíthatóan leghosszabb családfája.

A legújabb kutatások során kerámiát, ékszereket, növényi maradványokat és állati csontokat is találtak. Az időbeli besorolás és a kulturális hovatartozás szempontjából döntő információkat szolgáltat a Lichtensteinberghöhlében talált bronzékszerlerakat is.

Nagy jelentőséggel bír, hogy felfedték a barlang bronzkori bejáratát is, amelyet eddig föld és kövek tömítettek el. A bejáratot mászva használhatta a bronzkori ember. Legutóbb egy öt méter mély aknát fedeztek fel a kutatók, amellyel megközelíthető volt a járat. Pontos részletekről szeptemberben számolnak be a tudósok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik