Tudomány

Legyőzi Dengue-lázat egy baktérium

24.hu
24.hu

2011. 08. 26. 07:24

Egy baktériumfertőzéssel nem lesznek képesek befogadni és továbbadni a világszerte egyre terjedő betegség vírusát a szúnyogok.

Korábban a témában:

A kísérleteket, amelyek során az ecetmuslica ártalmatlan baktériumával oltották be a vírushordozó Aedes aegypti szúnyogfaj nőstény egyedeit, a Nature című brit folyóirat csütörtöki számában ismertették.

Az ausztrál kutatóknak korábban már sikerült a szúnyogokat egy baktériumtörzzsel beoltva a felére csökkenteni e rovarok normális körülmények között 30 napos várható élettartamát.

A Scott O’Neill, az ausztráliai Queensland egyetemének professzora által vezetett tudóscsoportnak sikerül nemrégiben egy olyan anyai öröklődést előidézni, amely ebben az esetben nem változtatja meg túlzottan a szúnyogok formáját.

Annak érdekében, hogy a baktérium a rovarpopuláció nemzedékein át elterjedjen, a kutatóknak a Wolbachia baktérium egy kevésbé virulens törzsét kellett felhasználniuk. A baktériumot 2500 Aedes aegypti-szúnyoglárvába fecskendezték be, majd a kikelésük után dengue-vírussal fertőzött vérrel etették őket, és egyikük sem kapta el a vírust.

A Wolbachia baktérium nem terjed a környezetben, anyáról az ivadékra öröklődik a pete útján – mondta el O’Neill professzor. A professzor szerint két magyarázat is lehet arra, hogyan blokkolja a Wolbachia a dengue-fertőzést.

Az egyik szerint a baktérium felgyorsítja a szúnyog immunműködését, és megvédi a vírussal szemben. A másik szerint a Wolbachia és a vírus a vérben egymással verseng a táplálékért, így a dengue-vírus nehezebben tud szaporodni.

A hatóságok engedélyével idén Queensland két részében a természetben szabadon engedtek több tízezer, baktériummal fertőzött szúnyogot.

Az első eredmények szerint a helyi környezetben elengedett szúnyogok oly mértékben virultak, hogy egyik helyen a populáció 100 százalékát, a másik helyen pedig 80 százalékát tették ki. A kísérlet révén tehát sikerült a természetes Aedes aegypti szúnyogpopulációt egy másik, a dengue-láz vírusával szemben rezisztens populációval kiváltani, amely így nem képes a betegséget az embereknek átadni.

A kutatás új korszak eljövetelét jelzi a szúnyogok által terjesztett betegségek elleni küzdelemben.

DENGUE-LÁZ

Az 1779 óta ismert, influenzaszerű tünetekkel járó dengue-lázat négy típusú vírus okozza. Még ma sem létezik sem védőoltás, sem speciális kezelés a több mint száz éve járványos betegségre.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint évente 50 millió ember fertőződik meg, közülük 500 ezernél, főként gyermekeknél a betegség vérzéses formája alakul ki, amely az esetek legkevesebb 2,5 százalékában halálos.

A Földön mintegy 2,5 milliárd ember él a veszélyeztetett övezetekben, főként ázsiai-csendes-óceáni és latin-amerikai trópusi övezetekben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Meghalt Andy Vajna

Budapest, 2011. február 4.
Andrew G. Vajna filmproducer, a filmipar reformjáért felelõs, 2011 januárjában kinevezett kormánybiztos interjút ad dolgozószobájában a Magyar Távirati Irodának.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.