Tudomány

Egy állatkertben bemutatják “egész Szibériát”

Nagyratörő célt tűzött ki maga elé a nyugat-szibériai Barnaul állatkertje: Szibéria és az Altáj teljes állatvilágát kívánja a nyilvánosság elé tárni gyűjteményében.

Kapcsolódó cikkek

A barnauli állatkertben jelenleg több mint 320 különböző állat él, több közülük szerepel a veszélyeztetett fajok nemzetközi vörös könyvében. Az állatházakban megtalálható egyebek közt himalájai medve, láma, pusztai róka, távol-keleti macska, nyestkutya.

Szergej Piszarev, az állatkert igazgatója elmondta, hogy a teljes körű szibériai gyűjtemény létrehozásakor az állatkert aktívan részt vesz az ország más állatkertjeivel való csereprogramokban. Áprilisban például a moszkvai állatkert kapott két jakot és egy szarvast, az altáji pedig két szibériai hiúzt.

Az Uráltól a Csendes-óceánig húzódó szibériai régióban a tundrai, tajgai, magashegyi, síksági, erdei, réti és pusztai ökoszisztémák állatvilága él.

Leghíresebbek a szibériai puszta prémes állatai: rókák, barguzini cobolyok, pézsmapockok, mókusok, sarki rókák, de élnek itt vándorsólymok, kerecsensólymok, vadászsólymok és barátkeselyűk is.

A feladat teljesítéséhez az állatkert a mostani háromról hét hektárra szeretné növelni a felületét – mondta el Vjacseszlav Frank, a város közigazgatási hivatalának helyettes vezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik