Tudomány

Denevér nagyságú lepke él a Mecsekben

24.hu
24.hu

2011. 08. 23. 12:03

Az egzotikus állatfajta Délkelet-Ázsiából származik. Rendszeresen autók szélvédőjének csapódik, és már több lakásba berepült.

Korábban a témában:

A komlói Regiográf Intézet közleményt adott ki arról, hogy a baranyai kisváros térségéből többen hoztak be hozzájuk óriási, vörösessárga lepkéket.

A hatalmas lepkék tizenkét-tizenöt centisre nőnek, nagyjából denevér nagyságúak. Többször okoztak riadalmat lakásba repülve, illetve autónak csapódva.

Fazekas Imre, a komlói intézet biológusa szerint előfordult, hogy egyszerre több száz példány is megjelent egy közeli szennyvíztelepen. Az intézet meghatározása alapján az állat tölgyselyemlepke, más néven tölgypávaszem – Antheraea yamamai -, amelyet Délkelet-Ázsiában – eredetileg Japánban, majd Kínában – a gubójáért szaporítottak.

tölgyselyemlepke (tölgyselyemlepke)

Csak az 1800-as évek második felében sikerült először kicsempésznie francia és holland utazóknak Kínából – a merész tettért elvileg halálbüntetés járt volna.

A lepkék szaporítása nem okozott különösebb gondot, az európai selyem azonban nem váltotta be a minőségi követelményeket. A selyemgyártás Európában sikertelen maradt.

Az 1940-es években, Ausztriában szabadföldi kísérleteket is végeztek a lepkével, amelynek az lett a következménye, hogy tartósan megtelepedett a szabad természetben.

Az 1950-es években tűnt fel nyugati határainknál, majd az egész Dunántúlt meghódította. A Mecsek nyugati részén először 1975-ben tűnt fel. A faj a somogyi tölgyesek irányából teljesen elárasztotta a területet.

A lepkeszakértők azt ajánlják, ha valaki találkozik vele, hagyja békén! Nagyszerű fényképeket és videókat lehet készíteni az ártalmatlan óriásról.

TENYÉSSZ OTTHON ÓRIÁSLEPKÉT!

tölgyselyemlepke hernyó (tölgyselyemlepke,)Legjobb, ha, egy már megtermékenyített nőstény pávaszemet sikerül elkapnunk.

A nőstények nagy, egyszínű sárgák, a szárnyuk szélén rózsaszín sávval, “pávaszemük” közepe átlátszó. A hímekkel ellentétben kevésbé “színesek”.

A petéket óvatosan helyezzük egy tiszta, műanyag dobozba, pl. haltápos doboz.

A dobozt tegyük erkélyre, padlásra, vagy más védett helyre, ahol éri némi természeti behatás.

Tavasszal vigyük a lakásba, és minden nap nézzük meg nem-e keltek ki. Ha kikeltek, akkor tegyük bele nagyobb dobozba, és etessük friss bükk-, tölgy-, vagy más permetmentes gyümölcsfalevéllel.

Minden nap háromszor takarítsuk ki őket. Nedves levelet ne adjunk nekik.

Ha már kinőtték a dobozt, akkor építsünk nekik terráriumot. Ez abból áll, hogy műanyag palánta cserép tetejére egy fa keretbe erősített szúnyoghálót rakunk.

Ha ez is kicsi, akkor csináljunk többet és osszuk szét benne a hernyókat. 3-4 hét alatt bebábozódnak. A bábokat tegyük egy felnőtt lepkének kialakított terráriumba.

A terrárium 1 méter oldalú kocka legyen, amit erkélyre vagy padlásra tegyünk. A bábból a lepke augusztus elején kel ki. A lepke nem táplálkozik. A lepkéket engedjük el, vagy tovább is szaporíthatjuk őket. (forrás: Wikipedia)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.