Tudomány

Denevér nagyságú lepke él a Mecsekben

Az egzotikus állatfajta Délkelet-Ázsiából származik. Rendszeresen autók szélvédőjének csapódik, és már több lakásba berepült.

A komlói Regiográf Intézet közleményt adott ki arról, hogy a baranyai kisváros térségéből többen hoztak be hozzájuk óriási, vörösessárga lepkéket.

A hatalmas lepkék tizenkét-tizenöt centisre nőnek, nagyjából denevér nagyságúak. Többször okoztak riadalmat lakásba repülve, illetve autónak csapódva.

Fazekas Imre, a komlói intézet biológusa szerint előfordult, hogy egyszerre több száz példány is megjelent egy közeli szennyvíztelepen. Az intézet meghatározása alapján az állat tölgyselyemlepke, más néven tölgypávaszem – Antheraea yamamai -, amelyet Délkelet-Ázsiában – eredetileg Japánban, majd Kínában – a gubójáért szaporítottak.

Csak az 1800-as évek második felében sikerült először kicsempésznie francia és holland utazóknak Kínából – a merész tettért elvileg halálbüntetés járt volna.

A lepkék szaporítása nem okozott különösebb gondot, az európai selyem azonban nem váltotta be a minőségi követelményeket. A selyemgyártás Európában sikertelen maradt.

Az 1940-es években, Ausztriában szabadföldi kísérleteket is végeztek a lepkével, amelynek az lett a következménye, hogy tartósan megtelepedett a szabad természetben.

Az 1950-es években tűnt fel nyugati határainknál, majd az egész Dunántúlt meghódította. A Mecsek nyugati részén először 1975-ben tűnt fel. A faj a somogyi tölgyesek irányából teljesen elárasztotta a területet.

A lepkeszakértők azt ajánlják, ha valaki találkozik vele, hagyja békén! Nagyszerű fényképeket és videókat lehet készíteni az ártalmatlan óriásról.

TENYÉSSZ OTTHON ÓRIÁSLEPKÉT!

Legjobb, ha, egy már megtermékenyített nőstény pávaszemet sikerül elkapnunk.

A nőstények nagy, egyszínű sárgák, a szárnyuk szélén rózsaszín sávval, “pávaszemük” közepe átlátszó. A hímekkel ellentétben kevésbé “színesek”.

A petéket óvatosan helyezzük egy tiszta, műanyag dobozba, pl. haltápos doboz.

A dobozt tegyük erkélyre, padlásra, vagy más védett helyre, ahol éri némi természeti behatás.

Tavasszal vigyük a lakásba, és minden nap nézzük meg nem-e keltek ki. Ha kikeltek, akkor tegyük bele nagyobb dobozba, és etessük friss bükk-, tölgy-, vagy más permetmentes gyümölcsfalevéllel.

Minden nap háromszor takarítsuk ki őket. Nedves levelet ne adjunk nekik.

Ha már kinőtték a dobozt, akkor építsünk nekik terráriumot. Ez abból áll, hogy műanyag palánta cserép tetejére egy fa keretbe erősített szúnyoghálót rakunk.

Ha ez is kicsi, akkor csináljunk többet és osszuk szét benne a hernyókat. 3-4 hét alatt bebábozódnak. A bábokat tegyük egy felnőtt lepkének kialakított terráriumba.

A terrárium 1 méter oldalú kocka legyen, amit erkélyre vagy padlásra tegyünk. A bábból a lepke augusztus elején kel ki. A lepke nem táplálkozik. A lepkéket engedjük el, vagy tovább is szaporíthatjuk őket. (forrás: Wikipedia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik