Tudomány

Platón nem volt híve a plátói szerelemnek

Platón távolról sem volt híve a plátói szerelemnek, ahogy azt ma értik, az ókori filozófus nagyon is élvezte a testi örömöket egy róla szóló új könyv szerint.

Jay Kennedy, a Manchesteri Egyetem tudománytörténésze úgy fogalmazott, “Platón, a görög aranykor Einsteinje egyáltalán nem volt prűd, és nem kardoskodott a testi kapcsolat nélküli, pusztán lelki, szellemi szerelem mellett”.

Platón sokkal inkább a középutat járta, a morál önmérsékletet jelentett számára. Azt akarta, hogy az emberek kerüljék a promiszkuitást csakúgy, mint az absztinenciát – fogalmazott a tudós, aki szerint az erotikus szenvedély az önmegtaláláshoz vezető szellemi erő volt, a szerelem pedig a kreatív erő, amely inspirálta a művészetet, az irodalmat és a tudományt.

Jay Kennedy tavaly jelentette be, hogy “titkos kódot” tört fel Platón írásaiban. A rendszer zenei szimbólumokon nyugodott. Most The Musical Structure of Plato’s Dialogues címmel tett közzé kézikönyvet a görög filozófus munkásságához.

KI VOLT PLATÓN?

Platón Kr. e. 427-ben született Athénban, és Aiginában halt meg Kr. e. 347-ben. Ókori görög filozófus, iskolaalapító.

Hatása jelentős volt az ókori és a középkori filozófiára, művei manapság is viták és filozófiai vizsgálódások tárgyát képezik.

Munkásságának nemcsak társadalomtudományi, hanem irodalmi értéke is nagy jelentőséggel bír. Híresebb műve A lakoma és az Állam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik