Tudomány

Nincs meg az orosz műhold

A csütörtökön felbocsátott és elveszett orosz távközlési műholdat péntek délelőtt még nem találták meg, és nem tudni, milyen pályán kering a Föld körül.

Szakértők szerint még van esély a műhold megfelelő pályára juttatásához, mivel van saját hajtóműve, és megfelelő mennyiségű üzemanyaga, csak meg kellene találni, hogy kapcsolatba lehessen vele lépni, és megfelelő utasításokat lehessen adni neki.

A műholdat egy Proton hordozórakétával indították el, amelynek Briz-M elnevezésű gyorsító fokozata hibásodott meg, nem először. A fokozatot ötször kapcsolták be, s az első négy alkalommal nem is volt probléma, de aztán megszakadt vele a kapcsolat – írták a pénteki orosz lapok.

A szputnyikot a szó szoros értelmében az egész világ keresi, még az amerikai NASA és az orosz hadsereg űrerői is.

A szakértők azt remélték, hogy az elveszett műhold végül a tervezett pályára kerül, és amint ott leválik róla az utolsó rakétafokozat is, megkezdi saját adását. Végül a Briz-M-et megtalálták, de nem ott, ahol lennie kellett volna, s ezzel biztossá vált, hogy a műhold sem a megfelelő pályára került.

Az Ekszpressz-AM4 felbocsátásánál jelen lévő Igor Scsegoljov távközlési miniszter és Vlagyimir Popovkin, a Roszkoszmosz elnöke szerint ez a szputnyik Európa legnagyobb teljesítményű távközlési műholdja.

A szputnyik egyebek között az internet, a telefonszolgáltatások és különféle távközlési rendszerek területén működött volna, és biztosítania kellett volna a digitális tévéadást az orosz Távol-Kelet számára, ahol az még nem létezik.

A Novaja Gazeta című lap Igor Liszovot, a Novosztyi Koszmonavtyiki című űrkutatási folyóirat szakértőjét idézve azt írta: 1989 óta ez az első eset, hogy Oroszország gyakorlatilag nyugati távközlési műholdat vásárolt.

Tavaly decemberben egy Proton-M rakéta sikertelen felbocsátása miatt az orosz GLONASZSZ globális helymeghatározó rendszer három műholdja zuhant a tengerbe, és lényegében ezért váltották le Anatolij Perminovot, a Roszkoszmosz elnökét. Idén februárban egy katonai műhold nem került megfelelő pályára a gyorsító fokozat meghibásodása miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik