Tudomány

Paranoiás muslicák

Egy muslicafaj hímjei "paranoiásak" lesznek más hímek jelenlétében, derítették ki a Liverpooli Egyetem kutatói.

Sok faj nőstényei életük során több hímmel is párosodnak. Ennél fogva a hímeknek, hogy sikeresek legyenek a reprodukciós versenyben és biztosítsák az utódnemzést, különféle “fortélyokhoz”, kell folyamodniuk. A

z alkalmazkodás lehet fizikai, megnövelve a spermiumok számát, de lehet viselkedésbeli, amikor a hím ötödével meghosszabbítja a párosodás időtartamát.

A Drosophila subobscura nőstényei viszont életük során csak egyetlen hímmel párosodnak. Így a hímeknek látszólag nem kell tartaniuk a vetélytársaktól, ám a valóságban a dolgok egészen másként állnak. Mint a Liverpooli Egyetem kutatói kiderítették, valóságos őrület tör ki a muslicák hímjein, ha előzőleg más hímekkel találkoztak, s a párosodás időtartamát 93 százalékkal növelik, vagyis csaknem megduplázzák.

A kutatók szerint a “paranoiás” viselkedés egyik lehetséges magyarázata, hogy a fajra jellemző monogámia ellenére a nőstények időnként egynél több hímmel párosodhatnak.

A hímek a “megcsalatás” veszélyére megváltozott viselkedéssel reagálnak. A másik lehetséges magyarázat, hogy egy versenytárs felbukkanása “félelemmel” tölti el a hímet, amely attól “retteg”, hogy esetleg többé nem lesz módja a párosodásra és utódnemzésre, ezért a nőstényt egész hátralevő életére el szeretné “látni” spermiumokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik