Tudomány

Így színezd a hangyákat!

Egy őrült tudós kipróbálta, mi történik, ha áttetsző potrohú hangyákkal különböző színű folyadékokat itat. A rovarok élénk színekben kezdtek pompázni.

Tudtad, hogy vannak olyan hangyák, amelyeknek átlátszik a gyomra? Ha eddig nem, akkor a galériában látható képek magukért beszélnek.

Dr. Mohames Babu indiai tudós néhány csepp cukros vizet ételfestékkel színezett el, majd hangyákkal itatta meg. Így látványosan, de ugyanakkor nem károsítva őket, dizájnosabbá tette a rovarokat.

Hogy honnan jött az ötlet? Dr. Babu felesége kiöntötte egyszer a tejet a lakásukban, a hangyák szépen lassan felihörpintették egy részét. Az elfogyasztott folyadéktól ideiglenesen tejfehérré változott a hátsó részük.

Az őrült tudós ezután nem hagyta persze annyiban, kíváncsi volt, más színek milyen hatással lesznek a hangyákra.

Érdekes módon a sárga és a zöld színek vonzották őket a legjobban, a kék cseppeket nem igazán kedvelték. A kísérlet tehát arra is jó volt, hogy dr. Babu kiderítse, mely színeket kedvelik a legjobban az apró rovarok.

(A Lasius nigeren – azaz a Magyarországon elterjedt fekete hangya fajon – lehetőleg ne próbáljuk ki a fent olvasható kísérletet, értelmetlen lenne, mivel a testük hátsó fele nem áttetsző!)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik