Tudomány

Oxigénkamra az agydaganatra?

Az új gyógymódot műtétek, daganatellenes gyógyszerek és a besugárzás mellett próbálják fölhasználni a túlélési arány növelésére.

Úgy alakul ki az egyik legsúlyosabb agydaganat, hogy nem a gondolkodást végző agysejtekből, hanem az agy támasztósejtjeiből úgynevezett glioblasztómák nőnek ki. Általában fiatal korban jelentkeznek, és igen hamar súlyos tünetekhez vezetnek.

Amerikai agysebészek már eddig is a létező kezelési módok egész sorával próbálkoztak. A műtéten kívül vannak gyógyszerek, melyek a sejtek rákos szaporodását gátolják, besugárzást is alkalmaznak, de a folyamatot megakadályozni, akár késleltetni igen nehéz.

“A rosszindulatú glioblasztóma a 35 év alatti daganatos halálozás második leggyakoribb oka, és az 54 éves életkor alattiak körében az ilyen betegségben bekövetkező elhalálozás negyedik okaként szerepel” – írja J. Paul Duic professzor a Neurology című szaklapban.

Kórélettani vizsgálatok tanúsága szerint ezek a daganatsejtek alacsony oxigéntartalmú közegben növekszenek fokozottan. Azt is bizonyították, hogy ilyen anyagcsereviszonyok között ezek a rákos sejtek ellenállóbbak a sugárkezeléssel és a gyógyszerek hatásával szemben.

A kutatók arra gondoltak, hogy az eddigi beavatkozások mellett ezeket a betegeket túlnyomásos oxigénnel is kezelik. Japán kutatók már évekkel korábban tapasztalták, hogy az oxigén belégzése után a besugárzás és a gyógyszer javította az ilyen betegek túlélését.

Az amerikai munkacsoport a gyógyszerrel és besugárzással hat héten át használná a tiszta oxigént magas nyomással. Ezután egy hónapos kezelési szünet következik, majd havonta adnának gyógyszert. Az agysebészek azt remélik, hogy ezzel a kombinációval a betegek javulási esélyeit sikerül növelni.

Erre nagy szükség volna, mert a glioblasztómában szenvedők közül jelenleg csak minden negyedik beteg él két évvel a diagnózis kiderülése után.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.