Tudomány

96 rejtőzködő csillaghalmazt azonosítottak

24.hu
24.hu

2011. 08. 04. 11:32

Olyan tejútrendszerbeli nyílthalmazokat fedeztek fel csillagászok, melyek optikailag észrevehetetlenek.

Ez az első eset, hogy ilyen sok halvány és kisméretű halmazt sikerült bemérni. A porfüggönyök mögött rejtőzködő nyílthalmazokat az ESO infravörös tartományban működő VISTA teleszkópjával egy nemzetközi kutatócsapat vette észre.

A kicsi és halvány objektumokat még a világ legnagyobb 4,1 méteres teleszkópja infravörös detektorai előtt is láthatatlanok. A felfedezést a VISTA teleszkóp egyik programjának a VVV-nek – VISTA Variables in the Via Lactea-nak – köszönheti – ahogy a Magyar Csillagászati Egyesület hírportálján Kovács József írja: mely “… keretében a Tejútrendszer központi vidékeit, illetve a galaktikus korong déli területeit vizsgálják át az infravörös tartományban, öt év alatt összesen 1929 órányi garantált megfigyelési időben”.

A tudósokat kifinomult számítógépes algoritmusok segítették, hogy elkülönítsék az előtércsillagokat a halmazoktól. A halmazok legtöbbje kicsi, mindössze tíz-húsz csillagból áll, egy tipikus nyílthalmazzal szemben, pedig mindegyik nagyon halvány.

MI AZ A NYÍLTHALMAZ?

A nyílthalmaz csillagok olyan csoportja, amely egy közös csillagközi gázfelhőből alakult ki, és tagjai még mindig laza gravitációs kapcsolatban állnak egymással.

Csillagaik száma a néhány tucatnyitól a néhány ezerig terjedhet. Többnyire csillagközi gáz- és porfelhőkkörnyezetében találhatóak.

Néhányuk körül – mint az Orion-köd esetében – látványosabb a felhő mint az azt megvilágító, gerjesztő csillaghalmaz, mások esetében – mint a Fiastyúk – viszont már csak a maradványai láthatóak.

A Tejútrendszerben mintegy ezer nyílthalmaz ismert, de a teljes szám ennek a tízszerese lehet.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Magyarországról szertegurulnak az uniós támogatások Delaware-től Tallinig

A anti-Brexit demonstrator dressed in a Union Flag suit and waving an EU flag stands on the road outside the Houses of Parliament in central London on March 29, 2018. - The one-year countdown to Britain's exit from the European Union began on March 29, 2018 with Prime Minister Theresa May touring the UK shore up support for the government's Brexit strategy. (Photo by Daniel LEAL-OLIVAS / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.